LAVTRYKK PÅ VEI: En lavtrykk bygger seg opp og vil komme inn over Sør-Norge mot helgen. Vinden kan komme opp i storm styrke, og snøen kan skape problemer på veiene. Foto: Meteorologisk Institutt
LAVTRYKK PÅ VEI: En lavtrykk bygger seg opp og vil komme inn over Sør-Norge mot helgen. Vinden kan komme opp i storm styrke, og snøen kan skape problemer på veiene. Foto: Meteorologisk InstituttVis mer

Vinterstorm på vei mot Sør-Norge i helga

- Store mengder nedbør kan skape problemer på veiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et høytrykk og lave temperaturer har lenge preget Sør-Norge, men til helga slår været helt om igjen, og en vinterstorm inntar landet.

- Det er et lavtrykk vest i Atlanterhavet som etterhvert utvikler seg og kommer inn over den sørlige delen av landet til helgen. Utover fredagen øker vinden, spesielt i Agder-fylkene og Rogaland, g kan komme opp i storm styrke, forteller Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Metrologisk Institutt.

- Den kraftige vinden er ledsaget av mye nedbør, som nok kan skape store problemer i trafikken, sier Haga.

På Sørlandet vil det komme opp mot 30 centimeter snø, mens det på Østlandet vil komme mellom 10-12 centimeter. I noen kyststrøk kan nedbøren også komme som regn eller sludd.

Trafikkproblemer Selv om vinden løyer litt utover lørdagen ser det ut til at nedbøren ikke gir seg helt. Også i neste uke ser det ut til å komme en del nedbør, og de kalde vintertemperaturene ser ut til å holde seg unna en god stund.

- Det blir en helt annen værtype. Snøen i lavtliggende områder blir nok våt og tung, og våt snø kan by på spesielt store utfordringer for trafikken, og kanskje også togtrafikken, sier Haga.

Han forklarer at når det har vært kaldt lenge og så slår om til mildvær legger det seg ofte våt is på veiene.

- Men i første omgang er det nok de store nedbørmengdene som byr på problemer.

MER SNØ: Til helgen kommer det store mengder nedbør i Sør-Norge, noe som kan skape problemer i trafikken. Foto: Magnar Larsen / Scanpix
MER SNØ: Til helgen kommer det store mengder nedbør i Sør-Norge, noe som kan skape problemer i trafikken. Foto: Magnar Larsen / Scanpix Vis mer

Temperaturene vil stort sett ligge rundt null grader, eller litt høyere i kyststrøkene, i Sør-Norge.

Bedre i nord Midt- og Nord-Norge vil også oppleve en del vind i helgen, men får jevnt over betydelig finere vær enn i sør.

- Vi får vind fra sørøstlig kant videre nordover, noe som har sammenheng med et stabilt høytrykk over Russland og lavtrykk over Norskehavet, sier Haga.

I utsatte steder i Øst-Finnmark kan vinden komme opp i storm kuling fredag, og det kan komme lett snøfall i indre strøk.

- Ellers blir det ganske fint i Midt- og Nord-Norge, med en forholdsvis kald værtype. Det er jo hyggelig med klarvær i nord nå i mørketida, da føles det ikke like mørkt og trist, sier Haga.

BYGGER SEG OPP: Et lavtrykk bygger seg opp og beveger seg inn over Sør-Norge på fredag. Foto: Meteorologisk institutt
BYGGER SEG OPP: Et lavtrykk bygger seg opp og beveger seg inn over Sør-Norge på fredag. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer