Vintervær gir glatte veier i øst og vest

Årets første skikkelige snøfall kan gi store trafikale problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er meldt om vanskelige kjøreforhold på Østlandet tirsdag morgen. På Vestlandet har allerede snøen lagt seg og skapt glatte veier.

Meteorologisk institutt oppfordrer bilister på Østlandet som fortsatt kjører med sommerdekk, til å la bilen stå på tirsdag, for da venter de årets første større snøfall.

- Ta god tid

Når Dagbladet tar kontakt med Meteorologisk Institutt like før klokka 06.30 tirsdag morgen, opplyser vakthavende meteorolog Marit Berger, at det allerede har begynt å snø lengst i vest.

- Men det har jo ikke kommet til Oslo og Østlandet ennå, men det er på vei, sier Berger.

Det vil altså trolig begynne å snø i morgentimene, og det er ventet 2-4 cm snø i løpet av dagen. Med andre ord er snøfallet mer til sjenanse for bilister enn det er til glede for ake- eller skientusiaster.

- Bilistene bør nok ta seg litt ekstra god tid i morgentrafikken, sier Berger.

Det skal bli litt midlere midt på dagen, og klarvær til kvelden, men Berger utelukker ikke at noen av snøen kan bli liggende.

Men på Vestlandet har altså snøen kommet allerede, og den har skapt trafikale problemer. På E39 ved Helleland utenfor Egersund i Rogaland har snøen overraskende meldt sin ankomst, noe som har skapt et par uhell i morgentimene.

Et varsku

- Snøen kommer som julekvelden på kjerringa, sier operasjonsleder Henning Andersen ved Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Det er altså helt sør i Rogaland at de nå opplever at snøen skaper trafikale problemer. På E39 ved Heskestad i Eigersund kommune har et vogntog kjørt av veien grunnet glatt og snødekt vei.

- Det er bare det ene vogntoget som har kjørt ut, men det er også andre som har meldt om problemer. Men de har vel fått på kjetting og kommet seg avgårde nå, sier Andersen.

- Så det er veldig vanskelige kjøreforhold altså?

- Ja, det er meldt om glatt og dårlig sikt.

Vest politidistrikt melder også om lav snøgrense og snøføre på veiene.

– Det er et varsku til folk som skal ut og kjøre. Det kan være glatt, og det er store lokale variasjoner, sier operasjonsleder Eivind Hellesund til NTB.

Også Troms politidistrikt melder om glatte veier. «Underkjølt regn i Harstad. Svært glatt. Ta deg god tid til jobb. Ha en trygg og fin dag!», står det i twittermeldingen.

I tillegg meldes det også om «delvis glatte veier» i Agder.

«Nedbør delvis som snø som legger seg. Kjør forsiktig og etter forholdene», skriver politiet i Agder på Twitter.

Mindre sideveier

På Østlandet er det ventet vanskelige kjøreforhold, spesielt i ytre strøk. I Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark og Østfold er det fare for glatte veier mellom klokken 6 og 12 tirsdag.

- Snøfallet kommer mest sør for Oslo. Det er ikke så store snømengder, men det er første snøfall i lavlandet på Østlandet, og det kommer på bunnfrossen bakke. Det kan erfaringsmessig gi utfordringer – først og fremst på mindre sideveier, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til VG.

Meteorologen tror været tirsdag morgen igjen kan skape problemer i Østfold natt til onsdag.

- Prognosene viser at snøen etter hvert går over til sludd og regn mange steder. Men vi kan ha utfordringer i bakkant av snøværet med nattefrost tirsdag kveld, hvor våt veibane kan fryse til. Vi kan oppleve store forskjeller. Vi ser også at det er fare for tåke på østsiden av Oslofjorden, slik at fuktighet fra luften kan sette seg på iskald bakke inn over Østfold i løpet av natt til onsdag, sier han.

Ved 05-tiden tirsdag morgen hadde ikke Vegtrafikksentralen fått inn melding om noen problemer på veiene i Østlands-området.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer