SNØ I JERUSALEM:  En offentlig ansatt fjerner nedsnødde studiepulter i Jerusalems gamleby i tidlige morgentimer torsdag. Foto: Darren Whiteside, Reuters/NTB Scanpix.
SNØ I JERUSALEM: En offentlig ansatt fjerner nedsnødde studiepulter i Jerusalems gamleby i tidlige morgentimer torsdag. Foto: Darren Whiteside, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Vinterværet tar liv i Midtøsten

Snø i ørkenen i Saudi-Arabia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst elleve mennesker har mistet livet i et uvanlig heftig vintervær med snø og regn, som herjer Midtøsten.

Syriske flyktninger er blant de hardeste rammede.

Snø dekker de krigsherjede byene i Syria, men det har ikke hindret borgerkrigen i landet i å fortsette for full styrke.

I stedet sliter landets befolkning enda mer under mangelen på fyringsolje og stadige strømbrudd.

Ved Tulkarm på Vestbredden ble to palestinske kvinner funnet døde onsdag etter at bilen deres ble feid bort av flomvann, og en 30 år gammel beruset mann frøs i hjel i Bekaadalen i Libanon etter at han sovnet i bilen sin.

Det iskalde været er en følge av at arktiske luftstrømmer fra Russland har nådd så langt sør som Kairo siden søndag.

Fire dager med uvanlig kraftig regnvær har ført til oversvømmelser og flom i hele regionen.

Flyktninger trenger hjelp I det nordlige Jordan ber tusener av syriske flyktninger om hjelp. På grunn av uværet er flyktningleirene forvandlet til sjøer av søle mens flyktningene sliter med å holde seg varme i kulda.

Forholdene er ikke bedre for syriske flyktninger i Libanon, der FN har begynt å flytte på dem som bor i telt i områder der det er oversvømmelser.

- Med slikt dårlig vær trues leirene, og nå som snø er i anmarsj i Bekaadalen, trenger folk virkelig hjelp, sier Cecile Fradot i UNHCR.

I Syria viser statlig TV levende bilder fra snødekte gater i Damaskus, mens aktivister i Homs har lagt ut bilder av en moské i hvitt vinterskrud.

Snø og regnvær I Jerusalem stengte skolene midt på dagen onsdag på grunn av kraftig vind, hagl, regn og snø og temperaturer like over null.

Over hele Vestbredden og i deler av Israel er veier og jernbaner stengt, og det er hyppige strømbrudd. Tirsdag var Tel Aviv lammet da en viktig hovedvei ble stengt i ni timer på grunn av oversvømmelse.

I de høyestliggende områdene av Jerusalem, Galilea i Israel, Golanhøydene og den palestinske Vestbredden begynte det onsdag å snø. I fjellene øst for Beirut i Libanon falt det 10 centimeter snø, og det har også snødd i ørkenen i Saudi-Arabia.

Israelske soldater måtte trå til for å hjelpe til å evakuere en buss med 30 palestinske skolebarn som ble fanget i flomvann nord for Jenin.

I Israel ble folk reddet med helikopter fra hustak og biltak etter at Shekhem-elva gikk over sine bredder nord for Tel Aviv.

(NTB-AFP-DPA).

 SNØ I SYRIA:  Snøen lavet ned over den syriske byen Homs onsdag, og dramatisk temperaturfall skaper store problemer på grunn av strømbrudd og mangel på fyringsolje i den borgerkrigsjerjede byen. FOTO: AFP/SANA/NTB Scanpix.
SNØ I SYRIA: Snøen lavet ned over den syriske byen Homs onsdag, og dramatisk temperaturfall skaper store problemer på grunn av strømbrudd og mangel på fyringsolje i den borgerkrigsjerjede byen. FOTO: AFP/SANA/NTB Scanpix. Vis mer