VIP-klubber tatt for diskriminering av innvandrere i døra

Skjenkekontrollen kjørte stikkprøver med svarte og hvite nordmenn i køene.

- DISKRIMINERTE: La Belle Sole har diskriminert folk køen i utenfor, basert på deres etnisitet, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- DISKRIMINERTE: La Belle Sole har diskriminert folk køen i utenfor, basert på deres etnisitet, mener Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) fant i slutte av oktober seks utesteder i Oslo skyldige i etnisk diskriminering.

Stikkprøver utført av Næringsetaten i Oslo kommune viste at hvite og mørke ikke ble behandlet likt av utestedene. Nå varsler diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik en knallhard kamp mot eiere som sorterer folk etter hudfarge.

Skjenkebevilling - Ingen behøver å lure på om det skjer etnisk diskriminering i døra på utesteder. Vi vil jobbe for at de mister skjenkebevillingen om det gjentar seg. Og det svir, fordi «money talks», sier Ørstavik til Dagbladet.

Dette er samme straff som gis dersom det oppdages skjenking av mindreårige. Uten bevilgning er det ofte kroken på døra for nattklubber og puber.

Kommunen og Antirasistisk senter bestemte seg i sommer for å gjennomføre anonyme kontroller mot sju utesteder
for å sjekke om de diskriminerte mørkhudede.

Hvite slapp inn Utestedene avviste sivilt kledde mørkhudede kontrollører med begrunnelse om at gjestene var i feil aldersgruppe, gikk i feil klær eller ikke stod på gjestelista.

Samtlige ganger ble de sivilt kledde hvite kontrollørene, som fulgte rett bak i køen, sluppet inn.

Profilerte Blant utestedene diskrimineringsombudet mener avviser folk på grunn av etnisitet er de to kjendisstedene sjampanjebaren La Belle Sole på Solli plass og eksklusive Emil&Samuel i toppetasjen på kjøpesenteret Steen og Strøm.

AVVISER: En stikkprøve gjennomført av sjenkekontrollen mener på bevise at flere utesteder i Oslo diskriminerer på grunn av hudfarge og etnisitet. Morten Sommerfeldt, daglig leder for in-stedet Emil&Samuel, avviser diskriminering av ikke-Norske. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
AVVISER: En stikkprøve gjennomført av sjenkekontrollen mener på bevise at flere utesteder i Oslo diskriminerer på grunn av hudfarge og etnisitet. Morten Sommerfeldt, daglig leder for in-stedet Emil&Samuel, avviser diskriminering av ikke-Norske. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

De fire andre er Ivars kro, Burns, Club Cayenne og Source Club.

- Vi, politiet og skjenkekontrollen har merket oss disse stedene, så de blir holdt et ekstra øye med. Jeg håper dette blir en vekker for bransjen, sier Ørstavik.

Store mørketall Lederen i Antirasistisk senter tror det er store mørketall for rasisme i Norge.

- Jeg forstår at mange ungdom kvier seg for å anmelde, men nå er både politiet, Oslo kommune og flere andre aktører inne og jobber mot diskriminering i utelivsbransjen. Vi håper også eierne i bransjen blir med, sier Kari Helene Partapuoli til Dagbladet.

Nå krever både Partapuoli og ombudet et eget regelverk for å stanse diskrimineringen. Ideene er hentet fra Sverige og omfatter tydeligere skilting om kleskode, aldersgrense, og jestelister, og skilt som markerer om lokalet er fullt.

Alle nekter Utestedene mener kontrollørene ikke har oppfattet situasjonene riktig:

- Jeg synes kontrollen er på sin plass og måten det ble utført på var sikkert grei. Men det er stor forskjell mellom hva dørvakta forteller at skjedde og hva kontrollørene mener, sier innehaver av utestedet Burns, Bjørn Magnussen.

KJENT STED: La Belle Sole profilerer seg på eksklusivitet. Bildet er er tatt i 2008, to år før kontrollene omtalt i denne saken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KJENT STED: La Belle Sole profilerer seg på eksklusivitet. Bildet er er tatt i 2008, to år før kontrollene omtalt i denne saken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- De eneste vi har avvist i døra, som kanskje var på kanten, var nigerianske prostituerte. Vi ønsker ikke sex-salg
i lokalene, sier Magnussen.

20 år for seint Også utestedet Emil & Samuel rister på hodet over ombudets vedtak. 

- Ser man lista over artister og gjester på arrangementet den kvelden, så hadde én av tre utenlandsk opprinnelse. De trekker feil konklusjon, sier Morten Sommerfeldt, som selv stod i døra den kvelden kontrollen var på besøk.

- De to i gruppen som skulle sjekke for rasisme snudde i døra da de fikk vite at arrangementet var lukket og hadde gjesteliste. Den andre gruppa spurte om de allikevel kunne komme inn og fikk da ja, sier Sommerfeldt.

Han mener kontrollene kommer 20 år for seint.

- I den nattklubbverdenen jeg lever i skiller man ikke mellom sort og hvit og rasistiske holdninger står ikke spesielt høyt på «hot-listen» for 2010. Vi har en andel på minst 20 prosent med utenlandsk bakgrunn  hver helg, sier Sommerfeldt.

Eierne av The Source mener næringsetatens kontrollører ble stoppet i døra fordi det var «vietnamesisk aften» og nekter for å ha drevet etnisk diskriminering. Dagbladet har ikke fått tak i eierne av Cayenne, men disse avviser i sitt svar til LDO at det er snakk om diskriminering.

- Holdt av plass At Bo Vivikes klubb La Belle Sole er funnet skyldig i diskriminering, tror eieren selv skyldes en tilfeldighet.

- Den kvelden var det 400 stykker på gjestelisten. Vi måtte holde av plass. Jeg har sett bilder av dem som ble avvist, og de hadde sluppet inn en normal kveld, konstaterer Vivike.

Vil gjenta I vedtakene oppfordrer ombudet Næringsetaten til å gjenta kontrollene ved utesteder i Oslo og ved gjentakende diskriminering frata utestedene skjenkebevilgningen.