Dobbeltdrapssaken i Kristiansand

«Vipp ham! Bli ferdig med det!»

Sjubarnsmoren blir konfrontert med hva hun sa til politiets undercoveragent «Anna».

I VITNEBOKSEN: 43-åringen har over to dager blitt spurt ut av aktoratet, som presser henne hardt på omstendighetene rundt de to dødsfallene hun er tiltalt for å stå bak. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
I VITNEBOKSEN: 43-åringen har over to dager blitt spurt ut av aktoratet, som presser henne hardt på omstendighetene rundt de to dødsfallene hun er tiltalt for å stå bak. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Aktoratet i rettssaken mot den 43-årige sjubarnsmoren som er tiltalt for å ha drept sin far og ekssamboer, legger nå fram utskrifter fra møter kvinnen hadde med «Anna» - politiets undercover (UC)-agent, som i tre år spilte venninne av henne.

«Vipp ham! Bli ferdig med det!» sier 43-åringen i en samtale med «Anna» i 2015.

Skjelt ut på gata

Undercoveragenten, som først møtte sjubarnsmoren under en veskeevent på Hotel Norge i Kristiansand, serverte henne en historie om at hun hadde en plagsom eks, «Kalle», som hadde lurt fra henne masse penger, og som hun måtte bli kvitt.

Politiet gikk til drastiske skritt for å sikre at historien holdt vann. Blant annet dukket «Kalle» plutselig opp og angrep «Anna» verbalt på gata mens hun gikk sammen med 43-åringen.

- Han skreik og skjelte oss huden full. Jeg måtte søke tilflukt i en dyrebutikk, forteller den drapstiltalte kvinnen.

«Jeg har vært utrolig dum i kjeften og sagt mye store ord.» Den tiltalte 43-åringen

I virkeligheten var «Kalle» politikvinnens nære medarbeider, hennes såkalte husoperatør.

Medisin i kapsler

Påtalemakten mener samtalene, lagt fram i et 154 sider langt dokument, tydelig viser at sjubarnsmoren i detalj rådga «venninna» om hvordan hun skulle ta livet av «Kalle» - ved først å få ham til å ta helsekostkapsler fylt med sovemedisin, for så å dytte ham i elva eller vippe ham fra en båt når han hadde sovnet.

Dette er samme metode som aktoratet mener 43-åringen anvendte på ekssamboeren Øystein Hagel Pedersen (67), som ble funnet død på hotellrommet sitt i april 2014. Han hadde en dødelig dose av innsovningsmedisinen Stilnoct i kroppen, og lå med ansiktet ned i ei pute.

PRESSER KVINNEN: Politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen presser den drapstiltalte kvinnen hardt under utspørringen. Ralf Lofstad / Dagbladet
PRESSER KVINNEN: Politiadvokat Ragnhild Helgesen og statsadvokat Leif Aleksandersen presser den drapstiltalte kvinnen hardt under utspørringen. Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Tiltalte: «Men du. Hvis du, hvis du, har du sett de der Solaray [Solaray Spektro, multivitaminkapsler]? Disse her, eh.»

«Anna»: «Hva er det for noe?»

Tiltalte: «Multivitaminer. Tar han det, tar han det?»

Litt seinere:

PILLER: På nattbordet på avdøde Øystein Hagel Pedersens hotellrom fant politiet en mengde piller og pilleemballasje. Foto: Politiet
PILLER: På nattbordet på avdøde Øystein Hagel Pedersens hotellrom fant politiet en mengde piller og pilleemballasje. Foto: Politiet Vis mer

Tiltalte: «Ehm. De er ganske store, vet du [utydelig]. Du gjør sånn [utydelig]. Og så heller du ut pulveret som er i.»

- Det har jeg nok sagt. Hun spurte om så mye rart, og jeg surret, sier sjubarnsmoren til statsadvokat Leif Aleksandersen, som presser henne hardt i vitneboksen.

Den drapstiltalte kvinnen har gjentatte ganger forklart uttalelser med «rus» eller «surr».

Dødsdrøm

På et tidspunkt havnet hun i konflikt med en nå 56 år gammel mann - faren til hennes yngste barn, som ble født i 2015. Og en del av samtalene med «Anna» dreier seg også om ham.

«Så jeg ønsker, den beste nyheten jeg kunne få, det var om noen kontaktet meg og jeg fikk høre at, oi, [56-åringen], han er død. Å helvete.»

Og seinere:

«Jeg hadde blitt så jækla glad. Å gud hvor glad jeg hadde blitt.»

- [56-åringen] var en person jeg aldri skulle ha noe mer med å gjøre. Jeg var fryktelig sinna på ham, og sa fryktelig mye dumt. Det er det det handler om, forklarer kvinnen i vitneboksen.

Aleksandersen påpeker at hun ytrer slike tanker om 56-åringen overfor «Anna» gjentatte ganger.

- Det virker ikke tilfeldig, sier statsadvokaten.

- Ja, det er sikkert mye som ikke som står her. Jeg har sagt utrolig mye dumt, dessverre er det sånn. Jeg har vært utrolig dum i kjeften og sagt mye store ord, sier kvinnen.

- Framprovosert

Sjubarnsmorens forsvarere Olav Sylte og Katja Hakvaag kjempet en lang kamp for å få avskåret deler av UC-utskriftene da drapssaken gikk i Kristiansand tingrett. Etter å ha vært flere runder i rettssystemet ble begjæringen avvist - og klienten ble dømt til 21 års forvaring.

- Etter at vi anket, bestemte retten at utskriftene kan framlegges. Vi må forholde oss til det, sier Hakvaag til Dagbladet.

Hennes kollega Sylte opplyser at det er enkeltpassasjer i dokumentet som de har protestert på.

- Det hun sier, er framprovosert, og er ikke noe hun ville sagt av seg selv - undercoveragenten snakker jo om å ta livet av eksen, sier Sylte til Dagbladet.

- Kan si hva som helst

Han og Hakvaag mener bruken av UC-agent i virkeligheten utgjorde et skjult avhør, som bryter med prinsippet om fri forklaring.

- I en tvungen situasjon kan man få folk til å si hva som helst. Her er uttalelsene framprovosert ved å skape en skremmende situasjon, sier advokaten.

Også i morgen skal sjubarnsmoren forklare seg. Hovedforhandlingen varer til og med 29. mai, og over hundre vitner er innkalt.