Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vipper pappa av tronen

For bare to år siden lå kong Harald et hav foran kronprins Haakon på popularitetsmålingene. Nå må han finne seg i at sønnen har gått forbi ham i kategorien «kongelige norske favoritter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet, sier 28 prosent av folket at Haakon er den de liker best i kongefamilien. Kongen havner på en god andreplass med 25 prosent.

I august 1998 ledet kong Harald med 35 prosent mot Haakons 20 prosent.

Årsaken til tronskiftet på popularitetsbarometeret skyldes tilsynelatende ikke bare at kronprinsen er blitt både voksen og kjekk. For det er gutta som liker Haakon best. 29 prosent av mennene foretrekker Haakon, mot 26 prosent av kvinnene. Haakon scorer høyest hos dem under 40, mens Harald fremdeles er favoritten hos dem over 40.

Blant dem som har passert 60, er det bare 9 prosent som har kronprinsen øverst på lista.

Fascinerende

Medierådgiver og leder i organisasjonen Norske Informasjonsrådgivere, Ole Christian Apeland, tror hovedårsaken til Haakons popularitet ligger i at han er mer spennende enn resten av kongefamilien.

- Haakon vil noe, det skjer noe rundt ham hele tida. Kort sagt: Han er en fascinerende person som opptar folket, sier Apeland.

Han tror også det hjelper på at kronprinsen er kjekk og sporty.

- Det er ikke til å stikke under en stol at utseende betyr mye når folket danner seg et meningsgrunnlag på bakgrunn av bilder og artikler i media, sier Apeland.

Paal Fure ved trendinstituttet Bengal Consulting er ikke overrasket over at kronprinsen har overtatt popularitetstronen. Han tror en av årsakene er at kronprinsen er «i takt med tida».

- Kjærlighetsforholdet, hans personlige stil og hans engasjement i samfunnsdebatten viser at han er moderne. Dette appellerer spesielt til de yngre, men jeg tror også at godt voksne har sympati for kronprinsens standpunkt i for eksempel homofilisaken, sier Fure.

Sonja: to prosent

Kongefamiliens kvinner må imidlertid bite i det sure eplet og innse at de har sakket sørgelig akterut. Sju prosent av folket svarer at de foretrekker prinsesse Märtha Louise, mens puslete to prosent foretrekker dronning Sonja.

Dronningen bør kanskje også tenke på hvordan hun skal takle sitt imageproblem blant dem mellom 25 og 39 år. Der har hun nemlig en score på 0 (null) prosent...

Et plaster på såret kan være at 24 prosent av folket svarer at de «liker alle i kongefamilien like godt».

Ole Christian Apeland tror dronningen ville ha hatt mye høyere score dersom hun hadde vært mer synlig for folket.

- Å være kongelig handler i stor grad om å representere. Sonja hadde tjent på å være mer positivt innstilt overfor pressen. Hun bør finne en hjertesak som gjør at folk flest identifiserer henne med noe positivt, sier Apeland.

Også Paal Fure tror at en årsak til at prinsesse Märtha og dronning Sonja scorer lavt, ligger i at Haakon og Harald er mer synlige gjennom media.