Vipps kastet ut Resett

Vipps mener det omstridte nettstedet Resett har misbrukt merkevaren, og begrunner deaktiveringen som en reaksjon på en sak fra i dag.

KASTET UT: Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KASTET UT: Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

- Vi har sperret dem på grunn av brudd på våre vilkår og misbruk av vår merkevare, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Det var nettstedet Resett som selv meldte om nyheten tidligere i ettermiddag.

Muligheten for å vippse støtte til nettstedet ble blokkert i dag, tirsdag.

Bare timer etterpå, opphevet Vipps sperringen av Resett. Det skjedde etter at selskapet var i kontakt med nettstedet.

Vipps reagerte på at det framsto som om Resett ga uttalelser på vegne av DN-tjenesten i saken «Vipps lot seg ikke skremme av Resett-sabotør, forsvarte kundeforholdet med nettavisen».

- En direkte reaksjon

- Det er en direkte reaksjon på hvordan de framstilte Vipps i en sak. Det var en sammenblanding i deres dekning som var en årsak til at vi valgte å sperre Resett, sier Kjærnes.

I teksten på Resett tidligere i dag, skriver imidlertid nettstedet at lesere kan vise sin motstand til sabotører av dem ved å bruke Vipps:

«Resett har tapt annonseinntekter de siste ukene på aktivismen til sabotørene, men du kan vise din motstand ved å bruke Vipps’ mobiltjeneste.»

Kjærnes har ikke svart på Dagbladets konkrete spørsmål om denne setningen er avgjørende for utestengelsen.

Vilkår

I Vipps' vilkår heter det blant annet at «crowdfunding eller crowdlending uten etter særlig avtale med Vipps» ikke er tillate betalinger.

Videre heter det: «Bedriften skal kun benytte funksjonalitet for betalingsforespørsel i tjenestene til å sende enkeltstående forespørsler, og kun når det foreligger et avtalegrunnlag for dette mellom bedriften og sluttkunden. Utsendelse av masseforespørsler er ikke tillatt og vil anses som et vesentlig brudd på avtalen.

Tjenestene kan benyttes i innsamlingsaksjoner. Vipps står fritt til å avslutte eller suspendere en bedrifts mulighet til å drive innsamlinger via tjenestene.»

Resett, som i den siste tida har blitt svartelistet av flere store annonsører og blokkert fra Googles annonsetjeneste AdSense, mister dermed enda en inntektskilde i form av DNB-tjenesten Vipps.

Omstridt

Resett oppdaget utkastingen etter at flere lesere gjorde dem oppmerksom på at deres nummer i Vipps ikke fungerte. Da de tok kontakt med Vipps skal de ha fått beskjed om at nettsiden er «så polariserende at Vipps ønsker å avslutte kundeforholdet», skriver nyhetsbyrået NTB.

Kjærnes tilbakeviser dette overfor NTB.

- Så vidt meg bekjent har vi ikke uttalt oss om denne saken til Resett, sier hun.

I forkant av utkastingen gjorde en person på Twitter Vipps oppmerksomme på at det var mulig å overføre penger til Resett via deres tjeneste.

Google begrunner svartelistingen av det omstridte nettstedet med at Resett skal ha brutt regelverket til annonsetjenesten AdSense, som sier at det ikke er lov til å oppfordre leserne til å klikke på annonser fra Google.

- Vi mener vi ikke brøt regelverket. Oppfordringen har vært at leserne skulle handle hos annonsørene, ikke bare klikke på annonser, sa Helge Lurås til Kampanje da.