Virgin-romskip har krasjet under testflyvning

En pilot skal være drept og den andre skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Milliardær Richard Bransons romfartsselskap Virgin Galactic melder om en hendelse under uttesting av det sivile romskipet SpaceShipTwo.

Den ene piloten skal være drept, mens den andre skal være skadd, melder nyhetsbyrået AP.

Romskipet krasjet under en testflyvning med rakettmotoren over Mojave-ørkenen. Nyhetsbyrået Reuters siterer politiet i Kern county på at den skadde piloten skal ha klart å skyte seg ut av flyet. Han skal ha moderate til alvorlige skader.


«Virgin Galactics partner Scaled Composites utførte en motorisert testflyvning av SpaceShipTwo tidligere i dag. Under testen, ble fartøyet rammet av en alvorlig feil som førte til at SpaceShipTwo gikk tapt. Vår hovedbekymring er tilstanden til pilotene, som på dette tidspunktet er ukjent. Vi jobber tett med myndighetene for å finne årsaken til ulykken, og kommer med mer så fort som mulig» skriver selskapet på Twitter.

Det sivile romskipet, som blir utviklet for å ha med seg kommersielle romturister like ut i verdensrommet for å oppleve vektløs tilstand i noen minutter, har altså krasjet.

Ubekreftede meldinger fra vitner på stedet sier at hele romskipet eksploderte, og traff bakken i flere biter. Ifølge NBC news er dette den første testen på ni måneder. Denne gangen skal de ha benyttet et nytt type drivstoff som Virgin håper kan gi ekstra kraft til rakettmotorene. Om det er årsaken til ulykken er uklart.


Romskipet har vært under utvikling siden 2004, da Scaled Composites første romskip, SpaceShipOne, ble det første bemannede sivile romfartøy som nådde verdensrommet. Virgin og milliardær Richard Branson kjøpte seg da inn i prosjektet med målsetningen om å bli det første sivile selskapet for romturisme.

Dagbladet kommer med mer.