VIL UNNGÅ OVERGREP: Aldersgrensen for å gifte seg i Virginia i USA heves til 18 år. Dermed håper man at barn i mindre grad vil bli utsatt for overgrep forkledd som ekteskap. Illustrasjonsfoto:  Anton-Burakov / Shutterstock / NTB scanpix
VIL UNNGÅ OVERGREP: Aldersgrensen for å gifte seg i Virginia i USA heves til 18 år. Dermed håper man at barn i mindre grad vil bli utsatt for overgrep forkledd som ekteskap. Illustrasjonsfoto:  Anton-Burakov / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Virginia hever aldersgrensen for ekteskap - 13-åringer kan ikke lenger gifte seg

Vil unngå tvangsekteskap, menneskehandel og overgrep mot mindreårige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag forrige uke trådte en ny lov i kraft i delstaten Virginia i USA.

Tidligere har 16-åringer kunnet gifte seg med foreldrenes samtykke. Barn under 16 kunne gifte seg dersom de var gravide og fikk samtykke fra foreldrene.

Nå er aldersgrensen hevet til 18 år for begge parter, skriver Washington Post.

Vil unngå overgrep mot mindreårige

16-åringer som ønsker å gifte seg, kan fortsatt søke om det, dersom de sender en begjæring til Virginias ungdoms- og familiedomstol. Avgjørelsen i domstolen skal ikke lenger ta foreldres samtykke og graviditet i betraktning i like stor grad som før.

I mars skrev Independent at det fortsatt var lovlig å gifte seg som 12- eller 13-åring i Virginia.

Samtidig la senator Jill Vogel fram et forslag om å heve den nedre aldersgrensen til 16 år. Det fikk hun forrige uke gjennomslag for.

Hensikten med den nye loven skal i hovedsak være å få bukt med tvangsekteskap, menneskehandel og overgrep mot mindreårige - som er vanskeligere å finne ut av fordi offer og gjerningsperson er gift.


- Kunne giftes i stedet for å straffes

Jennifer L. McClellan, som også er politiker i Virginia, forteller til Washington Post at bestemoren hennes giftet seg som 14-åring på starten av 1900-tallet i USA. Hun mener at det tidligere ble akseptert i større grad, sammenliknet med i dag, hvor man bruker lovgivningen som et smutthull for å inngå ekteskap med mindreårige.

- Å ha sex med et barn er ulovlig, men fordi ekteskapslovene fungerte på den måten som de gjorde, kunne man som gravid 16-åring gifte seg med overfallsmennene heller enn å straffe dem, sier McClellan.

Tall fra amerikanske Tahirih, en frivillig menneskerettighetsorganisasjon,viser at omlag 4500 barn giftet seg mellom 2004 og 2013. Blant disse var mer enn 200 under 15 år. De yngste av barna var 13 år gamle og gravide.

I tillegg skal 90 prosent av barna som giftet seg ha vært jenter. Samtidig ble 90 prosent av ekteskapene inngått med en voksen.

Én av tre mellom 20 og 24


Ifølge Plan Norges tall fra 2010 inngikk én av tre jenter i verden mellom 20 og 24 år, ekteskap som mindreårige.

I 2014 kjørte de kampanjen «Stopp Bryllupet», som viste Thea (12) som skulle gifte seg med Geir (25).

Kampanjen fikk massiv oppmerksomhet, både i Norge og i utlandet.

- Det viktigste er å få satt tema knyttet til barneekteskap på dagsorden og derigjennom belyse grunnen til barneekteskap, hvorav den viktigste er fattigdom. Jo flere som blir oppmerksomme på det, jo bedre lykkes vi, sa tidligere generalsekretær i Plan Norge til Dagbladet i 2014.

- DET ER PERVERST: Youtuber Coby Persin ønsket å rette fokus mot arrangerte barneekteskap ved å utføre et sosiale eksperiment på Times Square i New York. Video: Coby Persin Vis mer

Straffbart å gifte seg med barn under 16

I Norge er det straffbart å gifte seg eller ha seksuell omgang med barn under 16 år.

I desember i fjor gikk justisminister Anders Anundsen ut og fremmet ny lov mot planlegging av tvangsekteskap.

- Vi utvider muligheten for å straffeforfølge tvangsekteskap til også å omfatte planlegging og medvirkning. Tvangsekteskap fratar unge mennesker muligheten til å definere sine egne liv. Derfor er det helt avgjørende at vi har lover som gjør det mulig å gripe inn på et tidlig stadium, sa Anundsen til NTB.

Tidligere i år gjorde Malmö kommune det klart at de ikke ville akseptere at mindreårige jenter bodde sammen med eldre ektemenn på asylmottak.

- Det finnes arrangerte ekteskap og det finnes tvangsekteskap. Det finnes ekteskap som er inngått via formyndere. Uansett hva det er snakk om, så kan vi ikke akseptere barneekteskap, sa sosialråd Carina Nilsson i Malmö kommune til Sydsvenskan.

SA JA TIL TVANGSEKTESKAP: I 2013 sa Imamer ved hele 18 britiske moskeer ja til å gjennomføre tvangsekteskap. Det avslørte den britiske TV-kanalen ITV i en dokumentar. Foto: ITV Vis mer