Virke om lovbrudd hos Bølgen & Moi: - Vi tar dette på alvor

- Men det er grunn til å spørre om denne saken ikke blåses noe ut av proposjon, sier reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim.

SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
SMEKK FRA ARBEIDSTILSYNET: Under et uanmeldt innsyn i juli avdekket Arbeidstilsynet det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke sier de tar lovbruddene hos Bølgen & Moi på alvor.

- Både bedriften og vi tar dette på stort alvor, sier Solheim. Virke organiserer blant annet landets restauranteiere - blant dem kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen.

Den siste tida har Dagbladet satt søkelys på lovbrudd hos Oslos fremste restauranter.

I juli skrev Dagbladet om Michelin-restauranten Maaemo, som fikk kritikk fra Arbeidstilsynet for å bryte arbeidsmiljøloven. Sist uke skrev Dagbladet om Bølgen & Moi, hvor de ansatte hadde jobbet langt lengre enn lovlig. Også den populære restauranten Jacob Aall på Aker Brygge fikk styrk av Arbeidstilsynet, skriver Dagbladet i dag.

Jobbet 327,5 timer i juli Det var under et uanmeldt innsyn i juli at Arbeidstilsynet avdekket det som de selv kaller for «mange og omfattende brudd på arbeidsmiljøloven» hos Bølgen & Moi. Spesielt reager de på arbeidstida.

I tilsynsrapporten skriver de at enkelte ansatte arbeider langt mer enn hva som er tillatt etter arbeidsmiljøloven. Alminnelig arbeidstid skal ikke overstige ni timer i løpet av 24 timer og 38 timer i løpet av sju dager. De ansatte jobbet også langt mer overtid enn det som er tillatt.

MICHELIN-RESTAURANT: Restaurant Maaemo har også fått kritikk av Arbeidstilsynet.
MICHELIN-RESTAURANT: Restaurant Maaemo har også fått kritikk av Arbeidstilsynet. Vis mer

Overtidsarbeid må ikke overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker, ifølge arbeidsmiljøloven.

Flere jobber langt mer enn dette, ifølge Arbeidstilsynet. I tilsynsrapporten kommer det fram et en kokk jobbet 327,5 timer i juli. Tre av ukene jobbet kokken mer enn 78 timer og flere av dagene varte mer enn 14 timer.

- Vil ikke bagatalisere - Vi vil overhodet ikke bagatellisere avvik fra arbeidstidsregelverket. Likevel hører det med til historien at bedriften har god orden på lønns- og arbeidsforhold og at avvikene som er påpekt gjelder et begrenset antall ansatte i tidenes mest hektiske sommersesong, sier Solheim, som forteller at alle berørte har fått fullt ut betalt.

- Bølgen og Moi er en seriøs aktør som er organisert på arbeidsgiversiden. De er opptatt av ryddige lønns- og arbeidsforhold og bruker mye ressurser på oppfølging av dette, sier Solheim.

Reiselivsdirektøren peker på en det hun kaller en «en særdeles positive rapporten fra Regionalt Verneombud for Hotell og Restaurant etter besøk på Bølgen og Moi Tjuvholmen i sommer, der det står at bedriften har "veldig god og systematisk vernetjeneste", "godt samarbeid med Bedriftshelsetjenesten", og "ser verdien av et velfungerende HMS-arbeid"», forteller Solheim.
 
- Jeg blir målløs Leder for Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte, Tore Skjelstadaune, tok sist uke et oppgjør med restaurantbransjen i hovedstaden.

«Det er nesten så man blir målløs. Hvis de ikke kan drive restaurant på en lovlig og seriøs måte, så bør de finne på noe annet å gjøre», sa Skjelstadaune, som videre advarte norske ungdommer å ta jobb i restaurantbransjen så lenge den var så useriøs.

- Hvis man sammenligner dette med de titusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven det offentlige selv begår i helsevesenet, mener jeg det er grunn til å spørre om denne saken ikke blåses noe ut av proporsjon, sier Solheim. Hun forteller at de nå går grundig gjennom Arbeidstilsynets rapporten sammen med Bølgen & Moi.

- TAR DET PÅ ALVOR: Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke sier de tar lovbruddene hos Bølgen & Moi på alvor.

- Både bedriften og vi tar dette på stort alvor, sier Solheim. Virke organiserer blant annet landets restauranteiere - blant dem kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
- TAR DET PÅ ALVOR: Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke sier de tar lovbruddene hos Bølgen & Moi på alvor. - Både bedriften og vi tar dette på stort alvor, sier Solheim. Virke organiserer blant annet landets restauranteiere - blant dem kjendisrestauranten Bølgen og Moi på Tjuvholmen. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer

- Blant annet peker Arbeidstilsynet på muligheten regelverket gir for å bruke såkalt gjennomsnittsberegning av arbeidstid, noe som kan gjøre det mulig å organisere arbeidstiden for å ta unna toppene uten å bryte med regelverkets maksimalgrenser for daglig og ukentlig arbeidstid. Restaurantbransjen er hektisk, har store svingninger i arbeidsmengde og mange ansatte som selv ønsker å jobbe mye i perioder, sier Solheim.

LANGE DAGER: Arbeidstilsynet har avdekket at de ansatte ved Jacob Aall Brasserie & Bar jobber langt over grensene for overtidsarbeid, som ikke kan overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Enkelte av kjøkkenpersonellet hadde i juni jobbet over 240 timer, og flere jobbet også 14-timersdager. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
LANGE DAGER: Arbeidstilsynet har avdekket at de ansatte ved Jacob Aall Brasserie & Bar jobber langt over grensene for overtidsarbeid, som ikke kan overstige ti timer i løpet av sju dager, 25 timer i fire sammenhengende uker og 200 timer innenfor en periode på 52 uker. Enkelte av kjøkkenpersonellet hadde i juni jobbet over 240 timer, og flere jobbet også 14-timersdager. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer