Krigen i Ukraina

- Virkelig farlig for Ukraina

Det er en gradvis større tretthet i Europa for krigen, sier ekspert, som mener det kan få store konsekvenser for Ukraina.

PUTINS KRIGSMASKINERI: Vladimir Putins krigsmaskineri kan for alvor kan ha kommet i gang, mener Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Foto: Maximilian Clarke / SOPA Images / Shutterstock / NTB
PUTINS KRIGSMASKINERI: Vladimir Putins krigsmaskineri kan for alvor kan ha kommet i gang, mener Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Foto: Maximilian Clarke / SOPA Images / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russland har i ukevis konsentrert sine militære styrker i Øst-Ukraina. På tross av kraftig ukrainsk motstand, har russerne langsomt vunnet terreng.

Nå forbereder russiske styrker seg på et omfattende angrep ved Slavjansk, hovedbasen til de ukrainske styrkene i Donbas, ifølge Ukrainas generalstab.

Mandag rykket russiske styrker i tillegg inn i Sievjerodonetsk, den østligste byen som til nå har vært kontrollert av ukrainske regjeringsstyrker.

- Tærer på begge land

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), tror at Vladimir Putins krigsmaskineri for alvor kan ha satt i gang.

Han ser imidlertid stadig flere tegn på at krigen går hardt ut over begge land, sier han til danske B.T.

- Russland har kunngjort at de er klare til å selge korn til Europa igjen dersom noen av sanksjonene oppheves. Samtidig har Zelenskyj varslet at han er klar til å forhandle med Putin selv. Krigen tærer på begge land, sier han til avisa.

BAKHOLDSANGREP: Plutselig kommer soldatene ut av skogen og skyter mot kjøretøyet. Angrepet er over på sekunder. Video: Twitter. Vis mer

Ukraina, som er en av verdens største korneksportører, har gjentatte ganger anklaget Russland for å stjele korn fra de okkuperte områdene. Russiske soldater skal ha eksportert 500 000 tonn med korn fra okkuperte regioner, ifølge Ukrainas viselandbruksminister Taras Vysotskyi, skriver NTB.

Mens Russlands invasjon har bremset eksporten av korn fra Ukraina, har vestlige sanksjoner bremset eksporten av landbruksprodukter fra Russland. Lederen for den russiske korn-organisasjonen, Arkadij Zlotsjevskij, sier de benytter situasjonen til å øke egne kornlagre.

Vestlige land og Ukraina anklager Russland for å hindre Ukrainas korneksport med vilje og bruke dette som et våpen. Russerne avviser dette, og Vladimir Putin hevdet mandag at de vil bidra til at utskipingen av korn fra ukrainske havner kan gjenopptas.

DIREKTE: Ukrainske journalister bombes under en direktesending, 29. mai 2022. Video: TSN / Ivan Holovach. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Virkelig farlig

Forskeren peker også på noe annet som kan være dårlig nytt for Ukraina.

- Det er en gradvis tretthet over krigen i Europa. Det er potensielt virkelig farlig for Ukraina hvis bistanden begynner å sive ut. Men det kan se ut til at man i enkelte land har nådd et metningspunkt, sier Flemming Splidsboel.

Han legger til:

- For noen måneder siden snakket alle om krigen, men nå har det begynt å handle om hvor dyrt alt har blitt. Og det er hovedsakelig på grunn av krigen, sier han.

Sammen med krigen har det også kommet en energikrise, en stor bølge av ukrainske flyktninger, råvaremangel, forstyrrelser i leveransekjedene og risiko for en global matkrise.

DRONEKRIG: I sosiale medier florerer det av videoer som viser ukrainske styrker slippe hjemmelagde bomber fra droner på russiske styrker. Video: Telegram / Youtube / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

I forrige uke var FNs generalsekretær Antonio Guterres ute med en kraftig advarsel. Ifølge Gueterres truer korn- og gjødelsemangel, høyere temperaturer og pandemidrevne forsyningsproblemer med å «dytte et titalls millioner mennesker over kanten til matusikkerhet», ifølge The Guardian.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer