Færre får bostøtte - regjeringen anklages for bløff

- Virkelig ille

Rundt 30 000 færre mottar bostøtte fra det offentlige i 2020 sammenlignet med 2011. Nå skal regjeringen evaluere hele ordningen.

BOLIGDRØM: Å eie egen bolig forblir en uoppnåelig drøm for mange. Den statlige bostøtteordningen er ment å hjelpe mennesker med lave utgifter og høye boutgifter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BOLIGDRØM: Å eie egen bolig forblir en uoppnåelig drøm for mange. Den statlige bostøtteordningen er ment å hjelpe mennesker med lave utgifter og høye boutgifter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I rekken av usosiale kutt er dette ett av de alvorligste, sier Andersen til Dagbladet. Hedmarkingen har mer enn 23 år bak seg som stortingsrepresentant.

- Det er boutgiftene som knekker folks privatøkonomi, enten du leier eller eier. Bostøtta har blitt mye dårligere under denne regjeringen, selv om den later som det motsatte, fortsetter hun.

Bostøtte er en behovsprøvd statlig støtteordning for mennesker med lave inntekter og høye boutgifter. I 2011 var det 155.410 som fikk bostøtte. I 2020 vil det være 121.782.

Bruker mindre

- Selv om vi er blitt om lag en halv million flere innbyggere, er det mer enn 30 000 færre som får bostøtte i 2020 enn i 2011. Vi bruker mindre i «rene kroner» nå enn i 2011. Bostøtta må løftes kraftig og uføre må få bostøtte som før, sier SV-representanten.

Andersen medgir at bostøtten «øker litt i kroner», men fastholder at boutgiftene i samme periode har økt med vesentlig mer.

- På denne tiden har gjennomsnittlig boutgift per måned økt med 1 733 kroner og inntekten gått ned med 487 kroner, mens bostøtten kun har økt med gjennomsnittlig 586 kroner. For en gjennomsnitts bostøttemottaker er summen 1 634 kroner i minus, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.