Færre får bostøtte - regjeringen anklages for bløff

- Virkelig ille

Rundt 30 000 færre mottar bostøtte fra det offentlige i 2020 sammenlignet med 2011. Nå skal regjeringen evaluere hele ordningen.

BOLIGDRØM: Å eie egen bolig forblir en uoppnåelig drøm for mange. Den statlige bostøtteordningen er ment å hjelpe mennesker med lave utgifter og høye boutgifter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BOLIGDRØM: Å eie egen bolig forblir en uoppnåelig drøm for mange. Den statlige bostøtteordningen er ment å hjelpe mennesker med lave utgifter og høye boutgifter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- I rekken av usosiale kutt er dette ett av de alvorligste, sier Andersen til Dagbladet. Hedmarkingen har mer enn 23 år bak seg som stortingsrepresentant.

REAGERER: SV-profil Karin Andersen er urolig for utviklingen i bostøtten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REAGERER: SV-profil Karin Andersen er urolig for utviklingen i bostøtten. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Det er boutgiftene som knekker folks privatøkonomi, enten du leier eller eier. Bostøtta har blitt mye dårligere under denne regjeringen, selv om den later som det motsatte, fortsetter hun.

Bostøtte er en behovsprøvd statlig støtteordning for mennesker med lave inntekter og høye boutgifter. I 2011 var det 155.410 som fikk bostøtte. I 2020 vil det være 121.782.

Bruker mindre

- Selv om vi er blitt om lag en halv million flere innbyggere, er det mer enn 30 000 færre som får bostøtte i 2020 enn i 2011. Vi bruker mindre i «rene kroner» nå enn i 2011. Bostøtta må løftes kraftig og uføre må få bostøtte som før, sier SV-representanten.

Andersen medgir at bostøtten «øker litt i kroner», men fastholder at boutgiftene i samme periode har økt med vesentlig mer.

- På denne tiden har gjennomsnittlig boutgift per måned økt med 1 733 kroner og inntekten gått ned med 487 kroner, mens bostøtten kun har økt med gjennomsnittlig 586 kroner. For en gjennomsnitts bostøttemottaker er summen 1 634 kroner i minus, sier hun.

SV-profilen anklager regjeringen for bostøtte-bløff.

- Det er helt uriktig når regjeringen forsøker å framstille dette som en bedring. Og det som virkelig er ille, er at de som nå får bostøtte, har lavere inntekt nå enn i 2013, sier hun

Astrup: Bostøtten styrket

Dagbladet har forelagt Andersens uttalelser til kommunalminister Nikolai Astrup (H), som fastholder at bostøtteordningen er bedre enn den var.

EVALUERER: Regjeringen skal evaluere hele bostøtte-ordningen, sier kommunalminister Nikolai Astrup (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EVALUERER: Regjeringen skal evaluere hele bostøtte-ordningen, sier kommunalminister Nikolai Astrup (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Regjeringen har både styrket og forbedret bostøtten de siste årene. Siden 2013 har det blitt gitt ut mer enn 22 milliarder kroner, og neste år styrker vi ordningen ytterligere med mer enn 80 millioner kroner, sier Astrup.

Han sier bostøtten nå også «holder tritt» med med prisstigningen, noe den ikke gjorde da de rødgrønne styrte.

- Vi har økt taket for hvor store boutgifter man kan få dekket, og tilpasset bostøtten bedre til søkernes reelle økonomiske situasjon, sier han.

Gjennomgang av ordningen

Astrup innrømmer at færre mottar bostøtte nå enn for åtte-ti år siden.

- Det er blant annet fordi færre har trengt, og søkt om, bostøtte - noe som er en positiv utvikling, hevder kommunalministeren.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han sier det er lenge siden ordningen er blitt evaluert.

- Derfor setter vi nå ned en ekspertgruppe som skal gjennomgå hele ordningen og foreslå forbedringer, sier Astrup.

Han tilføyer at regjeringen neste år endrer regelverket slik at barn med delt bosted kan regnes med i bostøttesøknadene til begge foreldrene.

- Det vil gjøre bosituasjonen bedre for 400 husstander, sier Høyre-statsråden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer