SVÆRT SJELDEN:  - Det er svært sjeldent, jeg kommer i farta ikke på sist en prest ble oppsagt etter de nye ansettelsvilkårene, sier teologiprofessor Hallgeir Elstad. FOTO: WIKIMEDIA.
SVÆRT SJELDEN: - Det er svært sjeldent, jeg kommer i farta ikke på sist en prest ble oppsagt etter de nye ansettelsvilkårene, sier teologiprofessor Hallgeir Elstad. FOTO: WIKIMEDIA. Vis mer

- Virker drastisk å sparke Gelius

Teologiprofessor kan ikke huske det har skjedd siden tusenårsskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet):- Det er et svært alvorlig og drastisk skritt å gå til oppsigelse av en prest i Den norske kirke, selv om en slik prosess har blitt enklere etter 1989. Siden da er det bare proster og biskoper som har vært embetsmenn, ikke prester og sogneprester, sier professor i teologi, Hallgeir Elstad, ved Teologisk fakultet på Universitetet i Oslo til Dagbladet.

Elstad sier det har vært ytterst få oppsigelser siden prestene ble utnevnt av bispedømmerådene og fikk ansettelsesvilkår etter Tjenestemannsloven etter 1989.

Homovigsel-protest -  Den siste saken jeg kommer på, er homofilistriden i Finnmark rundt år 2000, sier Elstad.

De to prestene Olav Berg Lyngmo i Kautokeino og Arne Thorsen i Gamvik slo inn på en kompromissløs linje overfor den homofili-vennlige biskopen Ola Steinholt. 

De to prestene ble tatt ut av tjeneste etter at de medvirket til en «vigsling» av Børre Knudsen i Kautokeino kirke i 1997.

Seinere gikk daværende kirkestatsråd Jon Lilletun (KrF) til avskjedssak mot de to.

Professor Elstad kjenner ingen begrunnelse for de formelle tiltakene mot sogneprest Einar Gelius i Vålerenga.

- Virker drastisk - Denne saken kjenner jeg bare fra media, men utfra det som er kjent der, vil jeg umiddelbart si at en oppsigelse av Einar Gelius virker drastisk. kommenterer professor Hallgeir Elstad.

Den siste oppsigelsesbølgen mot norske statskirkeprester - mens de fortsatt var embetsmenn - var under abortkampen på 1980-tallet med Børre Knudsen, Ludvig Nessa og Per Kørner.

- Men da var situasjonen en annen. Helt fra 1814 fram til 1989 var prester embetsmenn og ble utnevnt av Kongen i statsråd. Kongelige embetsmenn hadde de vært siden eneveldet ble innført midt på 1600-tallet. Nå vil en konflikt om oppsigelse  normalt bli en sak for arbeidsretten, som for andre arbeidstakere som er omfattet av Tjenestemannsloven, sier teologiprofessor  Hallgeir Elstad.

 OPPRØRSPRESTER:  Avskjedssaken mot de to sogneprestene Arne Thorsen og Olav Berg Lyngmo i Alta herredsrett i 1999.  Berg Lyngmo og Thorsen i samtale med Børre Knudsen (t.v.) og en tilhører under rettssaken.
ARKIVFOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK, SCANPIX.
OPPRØRSPRESTER: Avskjedssaken mot de to sogneprestene Arne Thorsen og Olav Berg Lyngmo i Alta herredsrett i 1999. Berg Lyngmo og Thorsen i samtale med Børre Knudsen (t.v.) og en tilhører under rettssaken. ARKIVFOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK, SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer