Millehaugen-flukten

- Virker ikke veldig gjennomtenkt

Dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugens flukt var ikke typisk ham, mener tidligere politispaner.

PÅGREPET: Fra tirsdag kveld og gjennom hele natta har politiet søkt i området rundt det populære serverings- og utfartsstedet Østmarksetra i jakten på Stig Millehaugen. Video: Vegard Krüger / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

- Han har nok hatt en plan A, men det er ikke så sikkert han har hatt en plan B. Dette virker ikke veldig gjennomtenkt.

Det sier Johnny Brenna, nå forfatter og spesialkonsulent, tidligere politispaner, til Dagbladet. I kraft av sistnevnte funksjon har han selv tidligere deltatt i jakt på Stig Millehaugen (53), som i dag ble pågrepet av politiet i Oslo, etter å ha vært på flukt i ei uke.

Spaserte langs veien

Millehaugen ble pågrepet spaserende langs øvre del av Østmarkveien - et tynt befolket område i nærheten av restauranten Østmarksetra og ved markagrensa.

GOD KJENNSKAP: Tidligere politispaner Johnny Brenna har selv deltatt i jakt på Stig Millehaugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GOD KJENNSKAP: Tidligere politispaner Johnny Brenna har selv deltatt i jakt på Stig Millehaugen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Pågripelsen foregikk helt uten dramatikk; politiet hadde på forhånd fått tips om at dobbeltdrapsmannen kunne oppholde seg i skogsområdet, og da en patrulje «litt tilfeldig» fikk øye på ham i 10.30-tida, spurte de rett og slett om han var riktig mann - og fikk bekreftende svar.

- Han var sliten og medtatt, og vil nå få en helsesjekk i arresten, opplyste operasjonsleder Tor Gulbrandsen til Dagbladet umiddelbart etter pågripelsen.

Millehaugen er idømt 21 års forvaring med 10 års minstetid, lovens strengeste straff, og har vært etterlyst i så vel Norge som utlandet etter at han ikke kom tilbake fra ubevoktet permisjon fra Trondheim fengsel forrige onsdag.

Natt til fredag gikk svensk politi til aksjon mot en adresse i Bohuslän. Men alt tyder altså på at 53-åringen hele tida har oppholdt seg i skogen i Oslo, etter å ha tatt fly fra Værnes til Gardermoen, og taxi og T-bane videre.

To forskjellige ryggsekker

Eksspaner Brenna tror Millehaugens plan A var nettopp å skjule seg i naturen.

- Han hadde jo stor ryggsekk, som han fikk levert - sikkert med innhold som skulle hjelpe ham å overleve i skogen. Plan B vet jeg ikke hva skulle være, sier Brenna til Dagbladet.

BYTTET SEKK: Ved ankomst i Oslo (t.v.) hadde Millehaugen en markant stører ryggsekk enn den han hadde i Trondheim (t.h.). Foto: Politiet/NTB
BYTTET SEKK: Ved ankomst i Oslo (t.v.) hadde Millehaugen en markant stører ryggsekk enn den han hadde i Trondheim (t.h.). Foto: Politiet/NTB Vis mer

På overvåkingsbilder fra Oslo fra ettermiddagen forrige onsdag bærer den rømte forvaringsfangen på en annen, større ryggsekk enn den han hadde med seg da han gikk ut i permisjon fra Trondheim fengsel.

Brenna har tidligere uttalt at Millehaugen må ha hatt hjelp under flukten. En mann ble torsdag pågrepet, siktet for dette - men ble seinere løslatt etter avhør, fremdeles siktet.

- Ikke hans stil

Den tidligere politimannen merker seg at Millehaugen skal ha vært preget av det ukelange oppholdet i naturen, og at han gikk langs veien, hvor risikoen for å bli oppdaget er forholdsvis stor.

- Det virker som han har gitt opp litt, som om dette ikke var veldig gjennomtenkt. Plan A var nok å komme seg unna i øyeblikket, men så kan det virke som han ikke helt har sett for seg hva som deretter skulle skje, sier han.

POLITIAKSJON: Ifølge den svenske avisa Göteborgs-Posten skal det ha blitt gjennomført en større politiaksjon i Sverige, i forbindelse med jakten på Stig Millehaugen. Video: Dagbladet TV Vis mer

Brenna var i 2001 med på å pågripe Millehaugen i et garasjeanlegg på Frogner i Oslo, og har friskt i minnet at draps- og ransmannen rømte til utlandet og var borte i åtte måneder etter å ha rømt i 2000.

- Dette [denne flukten] er ikke hans stil. Tidligere har han vært bevæpnet og flyktet til utlandet, under mer bekvemme forhold, og vært borte over tid, sier ekspolitimannen, og fortsetter:

- Nå er det ikke engang sikkert han var bevæpnet. Igjen stusser jeg over hvor gjennomtenkt dette har vært - det virker litt kortsiktig, sier den tidligere spaneren.

Politiet har uttalt at de håper å kunne avhøre Millehaugen allerede i dag. Hans forsvarer Morten Furuholmen opplyser til Dagbladet i 14.30-tida at han foreløpig ikke har snakket med klienten, men sier et avhør i dag kan bli aktuelt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer