
Emely (12) døde: Det ufattelige skjedde
Skoleprogrammet «Kjærlighet og grenser» skal unngå tidlig rus-debut og problematisk rusbruk hos ungdom. I tillegg skal programmet forbedre samarbeidet mellom hjem og skole, bygge gode foreldrenettverk og øke ungdommens sosiale kompetanse.
Men det blir ifølge Ungsinn ikke mindre rus- og atferdsproblemer av å følge programmet Kjærlighet og grenser.
Programmet har vært benyttet i rundt 60 kommuner. Men bare noen få skoler bruker fortsatt programmet, etter negative vurderinger. Blant brukerne er Meldal barne- og ungdomsskole.
- Vi bruker Kjærlighet og grenser, og har gjort det siden 2011. Vi er godt fornøyd.
Det sier miljøterapeut Mari Nordvoll og helsesykepleier Anne Guri Dragseth Fritzon i Meldal. De to mener at evaluering av programmet må gå på mer enn rusbruk.
- Programmet gir bedre kommunikasjon, styrking av familiebånd, kunnskapsløft til foreldre og viktig tverrfaglig samhandling, sier de to.
Kjærlighet og grenser innebærer samlinger for å bedre kontakten mellom barn og foreldre. Representanter for skolene har tidligere møtt på kurs og deltatt i nettverk. Ifølge Nordvoll og Fritzon drives nå opplegget «for egen maskin» i Meldal.
Evidens lik null
Både i 2018 og i 2021 kom Kjærlighet og grenser svært dårlig ut i tidsskriftet Ungsinns vitenskapelige vurdering, med evidensnivå 0 av 5.
- Skolene bruker millioner av kroner på programmer som ikke har dokumentert effekt, sier professor Charlotte Reedtz ved Universitetet i Tromsø.

Hun mener Utdanningsdirektoratet (Udir) må kreve vitenskapelig dokumentasjon på effekt. Og hun mener det finnes gode programmer som virker. Kjærlighet og grenser er ikke blant dem, mener hun.
Reedtz er tidligere sjefredaktør, nå redaksjonsmedlem, for det statlig finansierte tidsskriftet Ungsinn. Tidsskriftets oppgave er å vurdere programmer i skolen som skal påvirke psykisk helse blant elevene.

«Det kriminalitets- og rusforebyggende programmet «Kjærlighet og grenser» fases nå ut i Siljan. Bakgrunnen for dette er at forskning viser at programmet ikke har noen signifikant effekt.», heter det i Siljan kommunes økonomiplan for 2024-27.
I likhet med mange andre kommuner har Siljan avsluttet Kjærlighet og grenser. Men begrunnelsene varierer:
- Vi sluttet av kapasitetshensyn, ikke fordi vi var misfornøyd med programmet, sier kommunalsjef for oppvekst, Tollef Stensrud, i Porsgrunn kommune. Flere av Porsgrunns skoler hadde programmet fram til pandemien i 2020.
Dårlige anmeldelser
«Basert på Ungsinn sine kriterier klassifiseres Kjærlighet og Grenser på evidensnivå 0 – uvirksomt tiltak. Studiene som er gjennomført i Sverige er av god forskningsmetodisk kvalitet og viser at tiltaket ikke har effekt.», konkluderte Ungsinn i 2018. Forskerne gjorde søk i vitenskapelige databaser, og fant to studier fra Sverige.
Tre år seinere, i 2021, gjentok Ungsinn argumentene i en ny vurdering, der «de strengeste vitenskapelige kriterier» ifølge Reedtz er benyttet.
Forskerne mener til og med å ha påvist en svak negativ effekt:
- Ungsinns kunnskapsoppsummering indikerer at tiltaket kan ha negativ effekt, sier professor Reedtz.
Uenig
- Jeg er uenig og mener kunnskapsoppsummeringen bygger på en misforståelse, sier Eli Marie Wiig i det regionale Kompetansesenter mot rus (Korus Sør). Senteret startet «Kjærlighet og grenser» i Norge.
Wiig mener Ungsinn har sammenliknet programmet med en undersøkelse som ikke er relevant. Svenskene, som dømte programmet nord og ned, hadde ifølge Wiig bare tatt i bruk én del av Kjærlighet og grenser.
Statlig finansierte Korus Sør fikk støtte fra Helsedirektoratet til å sette i gang programmet. Så lenge Korus Sør holdt på med det, anslår Wiig at instruktør-virksomheten de tilbød utgjorde ca. en halv stilling.
Korus Sør har sett seg nødt til å avvikle sitt engasjement i programmet på grunn av kunnskapsoppsummeringen i Ungsinn, forklarer Wiig.
Hun mener fortsatt det er et godt program. Wiig viser til at foreldre og elever som deltar, er svært fornøyde, og kan snakke sammen om rus på en bedre måte etterpå.
Også Korus Midt har avholdt kurs og drevet nettverk for Kjærlighet og grenser. Rundt 20 kommuner i Trøndelag deltok. Men de fleste har nå avsluttet sitt engasjement.
- Jeg er helt enig med Wiig. Dette er et godt og relevant program, sier rådgiver Inger Lise Rokseth Leite ved Korus Midt.
Har avviklet
Antirusorganisasjonen Blåkors fikk i sin tid støtte fra Helsedirektoratet for å sette i gang med Kjærlighet og grenser. Men også Blåkors har nå trukket seg ut.
- Men vi ønsker jo at modellen og kompetansen fra programmet videreføres, da tilbakemeldinger fra lærere, elever og foreldre har vært veldig bra, sier hun.
Bufdir omtaler positivt
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er med på å finansiere kompetansesenteret Reedtz jobber for.
Derfor reagerer professoren på at Bufdir fortsatt foreslår programmet «Kjærlighet og grenser» på sine hjemmesider.

«Kjærlighet og grenser» er spesielt trukket fram på Bufdirs hjemmesider, som noe kommuner og skoler kan ta i bruk. Her er det også listet opp en del rapporter og faglige artikler om programmet, men Ungsinns negative oppsummeringer var ikke tatt med.
Bufdir ble i juli konfrontert av Dagbladet med den stadige «anbefalingen» av Kjærlighet og grenser på hjemmesidene, til tross for Ungsinns «dom» både i 2018 og 2021. Divisjonsdirektør Anne Magdalena Solbu Kleiven, i Bufdir svarte da:
- Vi har forståelse for at det kan oppfattes som en anbefaling når et tiltak omtales på vår nettressurs. Bufdir er opptatt av å formilde tilgjengelig kunnskap om tiltak, og vi skal se nærmere på hvordan vi omtaler tiltakene på denne nettressursen.
Hun la til:
- Vi skal også vurdere om det kan bli tydeligere hva oversikten skal bidra til i kommunens vurdering av tiltak.
Pr. november er det ikke gjort endringer i Bufdirs omtale av Kjærlighet og grenser. Ungsinns evalueringer er ikke nevnt.
- Nyttig
Bufdir mener ellers at det er nyttig at Ungsinn lager oppsummeringer om effekten av ulike tiltak, blant annet for å kunne gi anbefalinger til kommuner og til befolkningen.
Både Wiig i Korus Sør og Leite i Korus Midt bifaller at skoleprogrammer vurderes vitenskapelig, men er altså uenig i vurderingen av Kjærlighet og grenser.
Utdanningsdirektoratet har tidligere svart på kritikken av hvorfor de på den ene siden finansierer vitenskapelige vurderinger av programmene, og på den andre siden stiller skolene helt fritt i hva de skal velge. Direktoratet mener bestemt av barnehager, skoler og kommuner er best egnet til å velge.
Tips oss om mobbing!
Har du tips eller opplysninger om denne saken?
.