VEIS ENDE:  De fleste er trolig drept i gisseldramaet i In Amenas, AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIK
VEIS ENDE: De fleste er trolig drept i gisseldramaet i In Amenas, AFP PHOTO / STATOIL / KJETIL ALSVIKVis mer

- Virker som om algerierne har slått til med storslegga, og ikke vært ute etter å redde liv

- Hvis det er sant at de algirske sikkerhetsstyrkene har sluppet bomber fra helikoptere, så måtte dette gå galt, sier professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er definitivt ikke slik den norske regjeringen, og de andre vestlige landene, ville at denne gisselaksjonen skulle ende. Det virker som om algirerne har slått til med storslegga. De har ikke vært ute etter å redde liv, sier Bjørgo.

En rekke internasjonale medier melder at 35 vestlige gisler og 15 gisseltakere ble drept i forbindelse med at gisseltakerne ville flytte gislene fra et sted til et annet i formiddag. De fleste skal ha blitt drept da det ble sluppet bomber fra helikoptre.

- På den annen side kan det hende at hele situasjonen kom ut av kontroll. Sikkerhetsstyrkene kan ha ligget over gassanlegget i helikoptre, og de kan for eksempel ha blitt beskutt fra bakken, og så svart med bomber. Vi har ennå ingen detaljer, sier Bjørgo.

Gisseldramaet i In Amenas kan være over. Også TV-selskapet al Jazeera melder med egne kilder nyheten om at 35 utenlandske gisler, og 15 gisseltakere er drept.

Vestlige regjeringer har lagt press på den algirske regjeringen for at gisseldramaet i In Amenas ikke skulle ende i et blodbad, at man ville ha en forhandlingsløsning. Men den algirske innenriksministeren Dahou Ould Kablia sa i går at regjeringe ikke ville inngå kompromisser med terrorister.

Både britisk og norsk UD har bekreftet at en militæraksjon var på gang i In Amenas.
 

ULYKKELIG SLUTT:  Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen mener den algirske regjeringens fremste mål ikke var å redde liv. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
ULYKKELIG SLUTT: Professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen mener den algirske regjeringens fremste mål ikke var å redde liv. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer