- Virker som om barnas hensyn ikke betyr noe

Venstre-leder Trine Skei Grande reagerer på utvisning av foreldrene til norske barn.

VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
VENSTRE-LEDER: Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nigerianske Samuel Emeka Obi, som Dagbladet skrev om forrige lørdag, fikk i dag beskjeden fra Utlendingsnemda (UNE): Han skal kastes ut av landet. Klagen hans er avslått. Susanne Kaya Gustavsen mister samboeren sin. To små gutter på seks og et år, mister faren sin.

UNE stoler ikke på at fødselsattesten og passet hans er reelt, da dokumenter fra Nigeria har for lav troverdighet for dem.

Forelskelse i feil land Venstre-leder Trine Skei Grande mener det er mange eksempler hvor familier splittes opp og hvor personer blir utvist hvor det er åpenbare menneskelige hensyn som burde tilsi at de burde få bli.

- Jeg tror at de fleste nordmenn tenker at hvis de forelsker seg i noen fra et annet land, så har de alle muligheter for å kunne gifte seg og leve med vedkommende. Men der tar de grundig feil. Praksisen i dag gjør det dessverre ofte veldig vanskelig hvis den de har forelsket seg i kommer fra utenfor EØS-området, sier Grande til Dagbladet.

I fjor stilte hun spørsmål til daværende justisminister Knut Storberget i Stortinget, hvor hun viste til at FNs komité for barnets rettigheter flere ganger uttrykt bekymring over norsk utvisningspraksis og at prinsippet om at barnets beste skal være et grunnleggende hensyn ikke gjelder i utlendingssaker.

- Barn og familier står svakt med dagens praksis. Det er mange eksempler på at fedre og mødre til norske barn vises ut for bagatellmessige brudd på utlendingslovene. For meg virker det som om hensynet til barna ikke betyr noe i det hele tatt i mange saker, sier Venstre-lederen.

Feil dato Samuel Emeka Obis problem startet da han mistet ID-papirene sine da huset han bodde i brant i 2001. 

- Da jeg fikk nytt pass i 2002, så skrev de inn feil fødselsdato. Jeg visste at datoen var feil da jeg dro, men jeg måtte dra, det var for farlig å bli i Nigeria, sier Samuel til Dagbladet.

Samuel sier han dro fra Nigeria fordi området han bodde i var plaget med stadig voldelige konflikter og sammenstøt.

PAPPAGUTTER: - De er veldig knyttet til faren sin. De er gutter, ser opp til ham, leker, spiller fotball. De trenger faren sin, sier Susanne om sine to sønner.
PAPPAGUTTER: - De er veldig knyttet til faren sin. De er gutter, ser opp til ham, leker, spiller fotball. De trenger faren sin, sier Susanne om sine to sønner. Vis mer

I passet hans fra 2002 var det oppgitt at han var født 28.03.1972. Riktig fødselsår skal være 1978. Da han fikk nytt pass i 2007, ble dette rettet. Før han fikk det nye passet fra ambassaden i Stockholm, hadde han fått bekreftelse fra nigerianske myndigheter om at det var gjort en feil fra deres side da det første passet ble utstedet. I tillegg fikk han en fødselsattest fra sykehuset Samuel var født på i Nigeria.

Men det holder ikke for UNE. Dokumenter fra nigerianske myndigheter har for lav troverdighet.

Tas inn for retten UNE har konkludert med at det ikke foreligger «sterke menneskelige hensyn eller en særlig tilknytning til riket». Selv om han har samboer, er forlovet og har to små barn sammen med Susanne, mener de at hans opphold i Norge ikke kan «tillegges særlig vekt», fordi oppholdet har vært basert på midlertidighet på grunn av saksbehandlingen i utlendingsforvaltningen.

I det endelige avslaget, som ble fattet i går, konkluderer UNE mat det ikke er grunn til å gjøre om det opprinnelige utvisningsvedtaket. De anfører også at hensynet til barnas beste er vurdert. Utlendingsmyndighetene vil kaste ham ut av landet i dag.

Samuels advokat, Arne Seland, har sendt inn begjæring om utsatt iverksettelse og bedt om at saken bringes inn for Nedre Romerike tingrett. 

- Midlertidig
Seksjonssjef Kathrine Kjemphol Nygård i UNE sier det avgjørende for dem er regelverkets krav om avklart identitet.

- Reglene er politisk bestemt. Folk fra de fleste land, også utenfor EØS, kan klare å sannsynliggjøre hvem de er. Hvis man kommer fra et land med en vanskelig dokumentsituasjon, kan man også ofte få akseptert en identitet ut fra de papirene man har, bare disse er entydige og man har holdt fast ved de samme opplysningene. 

- Den saken Dagbladet dekker, er det ikke så mange tilsvarende av. Problemet der er at det over tid har vært gitt ulike opplysninger og også vært fremlagt dokumenter med ulike opplysninger. Når man da kommer fra et land med en vanskelig dokumentsituasjon, er det veldig vanskelig å få dette rettet opp igjen. 

- Vi ser en del utlendingssaker hvor utfallet betyr midlertidig familiesplittelse. Men det stemmer at vi også ser saker hvor en familiesplittelse kan bli varig.

- Gi bøter, ikke utvisning Trine Skei Grande kjenner ikke Samuels sak utover Dagbladets omtale, men sier på generelt grunnlag:

TAR SAKEN TIL RETTEN: Advokat Arne Seland. 
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAR SAKEN TIL RETTEN: Advokat Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- I dag har vi like strenge reaksjoner på brudd på Utlendingsloven som Straffeloven. UDI foreslo i går at at reaksjonen på brudd på Utlendingsloven bør være bøter, ikke utvisning, og det støtter vi, sier hun.

FORLOVET: Samuel Emeka Obi og Susanne Kaya Gustavsen har vært samboere i åtte år og planlegger å gifte seg. Foto: Privat
FORLOVET: Samuel Emeka Obi og Susanne Kaya Gustavsen har vært samboere i åtte år og planlegger å gifte seg. Foto: Privat Vis mer