- Virker som om departementene har vanskeligheter med utlysing

Ifølge riksrevisor Jørgen Kosmo har rundt 16 av 19 departement brutt reglene på utlysing. Leder i kontrollkomiteen, Anders Anundsen (Frp), skjønner ikke hvorfor.

- SVÆRT ALVORLIG: Leder i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomitè, Anders Anundsen (Frp), mener at en full gjennomgang av departementene må til for å gjenopprette tilliten til departementene. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- SVÆRT ALVORLIG: Leder i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomitè, Anders Anundsen (Frp), mener at en full gjennomgang av departementene må til for å gjenopprette tilliten til departementene. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lysbakken (SV) gikk mandag ettermiddag av som statsråd som følge av regelbrudd ved tildelinger. Riksrevisor Jørgen Kosmo viser til at Lysbakken ikke er den eneste.

Ifølge Kosmo har rundt 16 av 19 departementer brutt reglene på utlysing.

- Det er utlysning som er det kritiske punktet. Å følge loven om offentlige anskaffelser og økonomireglementets bestemmelser, sier Kosmo til NRK.

Normalt veldig lett Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp), skjønner ikke departementenes vanskeligheter med utlysing.

- Utlysing er normalt veldig lett, men det virker som om departementene har vanskeligheter med det, sier Anundsen til Dagbladet.

Svært alvorlig Anundsen synes det er svært alvorlig at ikke alle statsrådene ser ut til å klare å følge økonomireglementet.

- Riksrevisjonen har pekt på svakheter tidligere, men det virker som om noen statsråder ikke leser disse merknadene. Det forventer jeg at det blir gjort, ellers er det bare å droppe dette her, mener Anundsen.

I tillegg til barne- og likestillingsdepartementet forvalter også flere andre departementer en rekke tilskuddordninger, som lederen av kontrollkomiteen mener det nå er behov for å gjennomgå.

- Gjennom Lysbakken-saken har tilliten til departementene får en skikkelig knekk. Derfor er det svært viktig å ha en gjennomgang av alle departementene. Man må ha tillit til forvaltningen, mener Anundsen.

Ta et oppgjør med seg selv Anundsen mener at man enten må få departementene til å ta et oppgjør med seg selv, eller at man må be riksrevisjonen gjøre en gjennomgang.

16 av 19: Riksrevisor Jørgen Kosmo mener at 16 av 19 departementer har brutt reglene på utlysing. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
16 av 19: Riksrevisor Jørgen Kosmo mener at 16 av 19 departementer har brutt reglene på utlysing. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer