MÅ SVARE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) under høringen om Nigeria-båtene 30. april. Neste fredag må hun på nytt møte kontrollkomiteen og forklare seg om Nigeria-båter, samt salg av militære lastebiler til Eritrea, Beltevogner til Sudan og jagerfly til private i USA. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
MÅ SVARE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) under høringen om Nigeria-båtene 30. april. Neste fredag må hun på nytt møte kontrollkomiteen og forklare seg om Nigeria-båter, samt salg av militære lastebiler til Eritrea, Beltevogner til Sudan og jagerfly til private i USA. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Virker som om Søreide ikke har kontroll

Kontrollkomité-medlem Hans Fredrik Grøvan (Krf) om at Forsvarets salgsjef ble satt til å rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Flere av medlemmene i Stortingets kontroll og konstitusjonskomite reagerer med forbauselse på Dagbladets avsløring av at Forsvarets salgssjef ble satt til å jobbe med gjennomgangen som forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har lovet Stortinget. Som leder av salgsavdelingen til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), var Odd-Stein Sundling Melsæter  direkte involvert i de aller fleste salgene av marinefartøy til paramilitære i Nigeria. Han var også direkte involvert i salget av to F-5 jagerfly til en milliardær i Texas, USA.

- Det som avdekkes i dag viser at prosessen med full gjennomgang er rigget på en uklok måte - en måte som ikke skaper den nødvendige grad av tillit. Dette viser et usedvanlig dårlig skjønn, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Han sier at det nå er særlig viktig at Stortinget og befolkningen har tillit til gjennomgangen, og at noe av formålet med gjennomgangen Søreide har lovet er å gjenopprette tilliten til et system med åpenbare svakheter, men:

- Det virker som om Søreide ikke har kontroll med prosessen, sier han.

Han sier det kan virke som om forsvarsministeren ikke har vært tett nok på ryddejobben og sørget for at den blir gjennomført på en god måte.

Både hun og forsvarssjefen vil måtte forklare seg om dette når det holdes ny åpen høring om saken neste fredag, det sier Grøvan og en rekke andre medlemmer av kontrollkomiteen Dagbladet har snakket med.

Verre og verre Gunvor Eldegard (Ap) mener Søreides ryddeaksjonen nå viser seg å være langt fra bra nok.

- Nei, dette går bare ikke an. Denne saken blir bare verre og verre jo mer vi jobber med den, sier hun.

KRITISKE: Kontrollkomité-medlemmene Helge Thorheim (FrP) (t.h.) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) (t.v.). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KRITISKE: Kontrollkomité-medlemmene Helge Thorheim (FrP) (t.h.) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) (t.v.). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Eldegard sier at hun nå hadde en forventning om at forsvarsministeren skulle rydde opp.

- Desto mer overrasket blir jeg når jeg leser dette. Den tidligere ansvarlige kan selvsagt bistå med opplysninger, men han kan ikke være med i granskingen, sier hun.

Elementært Også Bård Vegar Solhjell (SV) ble overrasket da han leste Dagbladet i dag.

- Det er vanskelig å forstå at de brukte en som var involvert i saken til å gjennomgå den. Det tilhører de mest elementære prinsipper at du ikke skal kontrollere seg selv, sier han.

Forsvaret forklarer at den tidligere salgssjefen ble satt på ryddejobben med at det er han som har best oversikt over saken.

- En institusjon som setter en til å kontrollere seg selv kan umulig ha skjønt alvoret i situasjonen. Det kan framstå som så lurt det bare vil at noen som kan saken blir satt til å jobbe med den, men det er et grunnleggende prinsipp at kontroll gjøres av uavhengige, sier Solhjell.

Departementet sier at alt Melsæter fikk gjort før han i ble overført til en annen avdeling, nå skal gjennomgås på nytt. Det synes Solhjell er bra.

- Det framstår ryddig at departementet avsluttet dette da de ble klar over det, og ba om ny gjennomgang, sier Solhjell.

Tillit Kontrollkomité-medlem Rasmus Hansson (MDG) viser til at kjernen i denne saken er manglende tillit til at Forsvaret organiserer sine salg på en god måte.

AP-DUO: Martin Kolberg og Gunvor Eldegard er Ap´s representanter i komitéen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AP-DUO: Martin Kolberg og Gunvor Eldegard er Ap´s representanter i komitéen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Serien av forbausende opplysninger og vendinger i denne saker er alt for lang. Det må være mangel på elementære rutiner at slikt kan skje, sier han.

Han sier at Søreides jobb nå er å forsikre komiteen om at opprydningen i fortsettelsen blir gjort på en god måte. Han vil ikke svare på om han har tillit til Søreide før etter høringen neste fredag er gjennomført.

Saksordfører Helge Thorheim (Frp) sier han først og fremst ser på det som Forsvarets ansvar å sørge for en god ryddejobb.

- Statsråden må ha tiltro til at Forsvarssjefen organiserer dette på en god måte. Når han får mandat til å granske dette må man gå ut fra at det skjer på en uhildet måte, sier han.

ELEMENTERT: Bård Vegar Solhjell (SV) sier det er elementært at ingen skal granske segb selv.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
ELEMENTERT: Bård Vegar Solhjell (SV) sier det er elementært at ingen skal granske segb selv. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer