Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Virket som om de beskrev et annet fly

Saab kjente seg ikke igjen i regjeringens beskrivelse av JAS-Gripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Den norske statsministerens erklæring om at Norge hadde valgt amerikanske F35 Joint Striker, kom som en overraskelse på Saab, skriver selskapet i en pressemelding

- Argumentene de fremmet ser ut til å ha svært liten, eller ingen, rot i den pågående anbudsrunden. Vi kjenner oss ikke igjen i verken vurderingen av Gripens operative kapasitet, eller beskrivelsen av kostnadene, skriver Saab videre.

- Det virket som om de beskrev et annet fly.

20. november ble det klart at Norge velger amerikanske F35 Joint Strike Fighter framfor svenske JAS Gripen. Regjeringen mente svenskenes alternativ ble for dyrt og dårlig.

Saab sier i dag at de respekterer den norske regjeringens avgjørelse, men at den på mange måter virker uforståelig. 

- Vi respekterer regjerningens rett til å velge det flyet de mener dekker deres behov. Vi har vært i bransjen lenge nok til å vite at slike avgjørelser er basert på en rekke ulike vurderinger. Men vi vil gjøre det helt klart at begrunnelsene regjeringen la fram, ikke kan være fundert i en grundig vurdering av alternativene.

- Å hevde at Gripen ikke ville kunne fylle Norges krav og at Gripen ville være dyrere, må hvile på en ufullstendig, eller feilaktig, analyse. 

Den svenske fly- og bilprodusenten frykter at den norske regjeringens begrunnelsen vil gjøre det vanskelig å få solgt JAS Gripen til andre land.

VALGT BORT: Saab og JAS Gripen tapte kampen mot amerikanske F35 Joint Strike Fighter. DEt kom overraskende på Saab. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/SCANPIX
VALGT BORT: Saab og JAS Gripen tapte kampen mot amerikanske F35 Joint Strike Fighter. DEt kom overraskende på Saab. Foto: REUTERS/Michael Buholzer/SCANPIX Vis mer

- Det er viktig å oppklare enkelte påstander, ikke bare for Saab, men også for nåværende og framtidige kjøpere, samt for våre samarbeidspartnere og aksjeeiere, skriver Saab.

image: - Virket som om de beskrev et annet fly

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!