Coronavirusets opphav:

Virolog: - Burde blitt prioritert

For å finne coronavirusets opphav må WHO kartlegge hvilke dyr som var på Huanan sjømarkedet i slutten av 2019, mener virolog.

VANSKELIG JOBB: En ekspertgruppe fra WHO dro til Kina i januar i år for å prøve å finne coronavirusets opphav. Foto: Reuters / NTB
VANSKELIG JOBB: En ekspertgruppe fra WHO dro til Kina i januar i år for å prøve å finne coronavirusets opphav. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

USAs president Joe Biden beordret i forrige uke en ny gransking for å komme til bunns i hvordan coronaviruset oppsto.

Presidenten beordret etterretningstjenestene til å legge fram en rapport om saken i løpet av tre måneder i håp om å avklare virusets opphav.

Det antas fortsatt at Huanan sjømarkedet, som ligger i episenteret Wuhan i Kina, spiller en sentral rolle i utbruddet av coronaviruset.

Markedet, hvor det ble solgt ville dyr, var stedet hvor de aller første coronapasientene ble smittet.

Det er derimot fortsatt svært usikkert om pandemien begynte på markedet, og WHO har sagt at de fortsatt jobber ut ifra flere mulige teorier om virusets opphav.

- Burde blitt prioritert

ADVARER: WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus understreker at coronaviruset fremdeles kan kontrolleres og advarer mot å gi opp kampen. Video: WHO Vis mer

Virolog Eddie Holmes ved universitet i Sydney er blant dem som stiller seg bak president Biden.

Han krever økt innsats for å finne virusets opphav, og mener Verdens helseorganisasjon (WHO) må se på hvilke dyr som var på markedet i slutten av 2019 for å komme til bunns i mysteriet.

- Da dyrelivet utgjør den største risikoen burde dette ha blitt prioritert i WHOs etterforskning av markedet, sier Holmes til The Guardian.

Sjømarkedet har vært stengt siden starten av 2020, men WHO-ekspertene besøkte markedet under sitt Wuhan-besøk i år.

I januar reiste en gruppe WHO-eksperter til episenteret Wuhan for å finne coronavirusets opphav.

- Må intervjues på nytt

FESTSTEMNING: Livet har gått tilbake til normalen for de fleste i Wuhan. Video: Weibo/Twitter. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

Ifølge The Guardian viser en rapport imidlertid at WHO-forskerne bare intervjuet to av Huanan sjømarkedets bodeiere under sitt besøk, og at ingen av dem som ble intervjuet var engasjert i dyrehandel.

Virolog Holmes er ekspert på evolusjon og framvekst av smittsomme sykdommer, og etterlyser nå at bodeierne som var engasjert i dyrehandel i 2019 intervjues.

Dette mener han vil ha stor betydning i jakten på virusets opphav.

- Jeg er imidlertid ikke sikker på hvem som kontrollerte WHOs tidsplan, så det kan ha vært ute av deres kontroll. I det minste må disse bodreierne intervjues på nytt i den videre etterforskningen av virusets opprinnelse, sier han til avisa.

- Fullstendig utlevering

Holmes mener det viktigste er å finne ut av hvilke dyr som var på markedet mellom august og desember i 2019.

- Det må være fullstendig utlevering av denne informasjonen. Når disse dyrene er identifisert må hvor dyrene kom fra - gårder, handelsmenn og til og med de som levde vilt spores, og alle dyr må testes ved hjelp av en rekke ulike tilnærminger, sier professoren.

Det har ikke lykkes The Guardian å få en kommentar fra dem som eier sjømarkedet eller noen av bodeierne.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump hevder han har bevis for at coronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

WHO har heller ikke svart på hvorvidt de forsøkte å intervjue flere bodeierene på markedet eller ei.

Wuhan-besøk

En av WHO-ekspertene som var i Wuhan, Peter Daszak, har tidligere uttalt følgende om turen:

- Vi snakket med folk som samlet prøver fra markedets gulv, og som seinere testet positivt. Det er den type informasjon som vi får fra en person som virkelig spiller en rolle.

Etter at president Biden beordret en ny gransking har teorien om at viruset kan ha hatt sitt opphav fra et laboratorium i Wuhan fått ny luft under vingene.

Tar beina fatt: Merk deg ordet «Wuhan Shake». Det er den nye virale trenden på hvordan man kan hilse på andre mennesker uten å bli smittet av Corona. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Teorien fikk nytt liv etter at Wall Street Journal siterte en amerikansk etterretningsrapport som hevdet at tre medarbeidere ved Wuhan Institute of Virology skal ha blitt innlagt på sykehus i november 2019, en måned før de første tilfellene av covid-19 ble påvist. Avisa spekulerte i om disse tre kunne ha falt syke med viruset en måned før de første rapporterte tilfellene.

En talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet kalte opplysningene for «total usanne».

Svaret på Wuhan-gåten har enorm betydning for Kina, som hevder at de ikke er ansvarlige for pandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer