Virus- faren øker

Fugleviruset har drept mennesker i Kina. Samtidig er det påvist i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed slår FN-ekspertenes dystre spådommer til. Denne utviklingen kan bety at faren for en verdensomspennende influensaepidemi mellom mennesker nå har økt.

Fugleviruset, H5N1, er nå påvist i Kuwait, der det er funnet i en vill flamingo. Det betyr trolig at viruset når Afrika snart. Der står mange land svært dårlig rustet for kampen mot det.

Kinesiske myndigheter bekreftet i går at tre mennesker var smittet av fugleviruset, melder BBC. Ifølge WHO er en 12 år gammel jente og en 24 år gammel kvinne døde. Broren til jenta, som er ni år gammel, er også smittet, men overlevde. Det betyr at minst 66 mennesker nå er døde av viruset i Asia.

Utviklingen er svært alvorlig, slo WHO fast i går. Viruset har nå spredd seg over hele Kina. Landet er ikke bare det mest folkerike i verden, det har også mest fjørfe, til sammen hele 14 milliarder.

I går sa kinesiske myndigheter at de har planer om å vaksinere alle fjørfe. Hvordan det skal gjøres i praksis, ble det ikke sagt noe om.

Samtidig er eksperter redde for at vaksinene som brukes, ikke er effektive. Misbruk av den kan føre til at viruset blir resistent overfor medisiner. Det er også kjent at det i en provins i Kina er solgt uekte vaksiner på svartebørs, melder nyhetsbyrået AP.

PÅ MARKEDET : Et lite barn sitter på flere bur med ender i Anhui i Kina. Et nytt tilfelle av fuglevirus er meldt i provinsen.