Virus-alarm ved norske sykehus

15- 20 ansatte og like mange pasienter ved Bærum sykehus er rammet av det smittsomme mageviruset calici. En post ved sykehuset er stengt inntil videre. Nå går virusalarmen ved alle norske sykehus og legevakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdelingsoverlege Harald Torsvik ved Bærum sykehus opplyser at ansatte og pasienter begynte å bli syke av viruset for halvannen uke siden. Men allerede etter tre- fire dager var sykehuset rammet av en epidemi.

- Sykehuset valgte å stenge en avdeling, forteller Torsvik. Avdelingen vil bli åpnet igjen et par dager etter at de siste symptomene er borte.

Norwalk

Epidemien har navnet Norwalk og er en variant av caliciviruset. De fleste smittede ved Bærum sykehus har tilknytning til medisinsk avdeling, men det er også rapportert om tilfeller ved andre avdelinger.

Foreløpig er en post på infeksjonsmedisinsk avdeling stengt inntil videre.
- En post ved medisinsk avdeling er stengt og har inntaksstopp for nye pasieneter. Dette er gjort for å hindre smitte fra ansatte og pasienter som har symptomer på et Norwalk-liknende virus, sier vakthavende lege Peder Olsen ved medisinsk avdeling på Bærum sykehus.

Dagbladet meldte i går om at rundt tretti sykehus i Sverige har måttet stenge avdelinger på grunn av det hissige viruset.

Alvorlig

Situasjonen karakteriseres som alvorlig, og mageviruset sprer seg raskt.
I løpet av et par dager var antall virusrammede svenske sykehus doblet, hevdet sjefmikrobiolog ved Smittskyddsinstitutet i Solna, Kjell-Olof Hedlund, til Aftonbladet. På onsdag ble de første tilfellene av smittebærere i Norge registrert. Nå går alarmen ved alle norske sykehus, helsesentre og legevakter.

- Vi har akkurat fått melding om virusutbruddet på Bærum sykehus. For oss betyr dette at vi skjerper våre isolasjonsrutiner. Alle som kommer hit med symptomer på diaré vil umidelbart bli lagt i isolasjon, sier seksjonsoverlege Bent von der Lippe ved medisinsk avdeling på Ullevål sykehus i Oslo.

Tiltak

Han bekrefter at også Ullevål har hatt sporadiske tilfeller av viruset, men at det så langt i år ikke har hatt dokumenterte tilfeller av Norwalk.
I en pressemelding fra sykehusadministrasjonen i Bærum meldes det om at en i flere dager har intensive hygienetiltak for å få bukt med virusinfeksjonen. Det heter også at utbruddet ble oppdaget tidlig, og at det derfor bør kunne begrenses i omfang.

- For meg virker situasjonen ved sykehusene i Sverige helt uforståelig. Det er nesten utrolig at så mange sykehus er blitt rammet av viruset, hevder von der Lippe.