Virus drepte 22 000 seler

Epidemien herjet Nordsjøen i sommer og høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havforskningsinstituttet mener epidemien nå ser ut til å være over, og opplyser at 22 000 dyr døde.

Viruset som dreper selene, kalles Pho-cine Distemper Virus (PDV) - kjent som «hvalpesykevirus» hos andre pattedyr. Det er samme type virus som herjet selkoloniene i 1988, skriver Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

I Oslofjorden er det bekreftet 878 døde sel, men uoffisielle rapporter tyder på at cirka 1.200 skrotter drev i land, viser tall fra Havforskningsinstituttet.

Forskerne antar at en del av de døde dyrene har drevet over grensen fra større selkolonier i Bohuslän. I Sverige døde mer enn 4.000 sel.

Tellinger i Oslofjorden før, under og etter seldøden i år tyder på at det var en betydelig reduksjon i antall sel på begge sider av fjorden.

I 1988 drepte viruset mer enn 60 prosent av selene i Skagerrak, men først året etter ble selkoloniene langs kysten av Vestlandet og Midt-Norge rammet. Forskerne vet ikke om det samme kommer til å skje igjen.

(NTB)

DREPT AV VIRUS: 22 000 sel langs norskekysten måtte bøte med livet under virusangrept i sommer og høst. Denne karen ser ut til å være i fin form.