Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Virus-råd før og under reise

17 mennesker er døde av coronaviruset. Flere land har innført kontrolltiltak for å hindre smitte, men verken EU eller WHO fraråder reise til Wuhan eller Kina.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Til nå har 17 personer mistet livet som følge av coronaviruset, og minst 440 personer er smittet, opplyser helsemyndighetene i Kina.

Tallet på døde er nesten en dobling av det som til nå har vært bekreftet.

Det finnes ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider - der de har oppdatert rådene til nordmenn som skal reise.

Råd før reise

Situasjonen er under utvikling, og reiserådene oppdateres så snart ny informasjon er tilgjengelig, skriver Folkehelseinstituttet.

- Reisende som tilhører risikogrupper bør vaksinere seg mot sesonginfluensa innen 14 dager før avreise, da det for tiden også er utbrudd av sesonginfluensa i Kina, skriver Folkehelseinstituttet.

Flere land og flyplasser har innført kontrolltiltak for å hindre smitte, og reisende må være forberedt på å måtte svare på spørsmål om egen helse på reise fra Wuhan, inkludert å gjennomgå en temperatursjekk for å måle feber, skriver de videre.

Helsedirektoratet følger situasjonen nøye

WHOs krisekomité er onsdag ettermiddag samlet i Genève, hvor de vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise. Det er noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

- Når WHO har hatt dette møtet vil vi vurdere hva vi skal gjøre. Om vi skal gjøre noe har vi et fastsatt planverk for slike situasjoner, sier beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Person til person-smitte

Person til person smitte forekommer, men det er uklart hvor lett sykdommen smitter, skriver Folkehelseinstituttet.

I en uttalelse natt til onsdag sier kinesiske myndigheter at de frykter at viruset, som har sitt opphav i den kinesiske byen Wuhan, kan mutere og spre seg ytterligere.

Sprer seg

Enkelte tilfeller er rapportert fra andre land og andre kinesiske byer, de fleste med tilknytning eller reise til Wuhan.

I tillegg til Kina, er det så langt påvist smittetilfeller av Coronaviruset i Japan, Thailand og Sør-Korea. Seint tirsdag kveld kom også nyheten om at det dødelige viruset har nådd USA, der en mann i 30-åra i Washington har fått påvist smitte.

Det fryktes nå også at coronaviruset har nådd Hongkong, skriver Reuters. En 39 år gammel mann er i karatene, opplyser myndighetene til nyhetsbyrået.

Det nye viruset kalles 2019-nCoV, og er et luftveisvirus som noen ganger kan føre til alvorlig sykdom hos mennesker, skriver Folkehelseinstituttet.

DØDSVIRUSET: Svenske Amie, som bor i Kina, filmet denne videoen. Like i nærheten av der hun bor har det blitt påvist flere tilfeller av viruset som har herjet i Kina de siste ukene. Reporter: Endre Vellene / Dagbladet TV Vis mer

Reduser risiko

Verken EU eller Verdens helseorganisasjon fraråder reise til Wuhan eller Kina. Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) vurderer risikoen for reisende til Wuhan som moderat.

- Risiko reduseres ved å unngå kontakt med syke mennesker, besøk på kjøtt- og fiskemarkeder, samt kontakt med levende og døde dyr, skriver Folkehelseinstituttet.

Ved langtidsopphold, bør man følge råd fra lokale helsemyndigheter.

Forebyggende råd på reise

  • Unngå kontakt med syke personer, spesielt personer med luftveissymptomer.
  • Unngå kontakt med dyr (inkludert fugler), både levende og døde dyr, og markeder som selger dyr og ferskvarer.
  • Sørg for god mathygiene, og at kjøttprodukter og egg er tilstrekkelig kokt eller stekt.
  • Som ved alle infeksjoner er god håndvask med såpe og vann et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte.
  • Alkoholbaserte hånddesinfeksjon kan være et alternativ hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig.
  • Ta kontakt med helsepersonell ved symptomer på lungebetennelse (feber, hoste og pusteproblemer).
  • Unngå å hoste på andre, vask hendene hyppig og grundig og unngå å reise hvis du er syk.
    (Kilde FHI)

Råd etter reise

Personer som utvikler tegn på lungebetennelse i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra Wuhan, bør kontakte lege med tanke på coronavirus, skriver FHI.

Tegn på lungebetennelse kan være hoste, feber, brystsmerter, pustevansker. Informer legen om hvor og når du har vært på reise.