Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Virus sprer seg til Geilo - gjester isolert på høyfjellshotell

Norovirus blant 400 gjester på Vestlia Resort.

PÅSKEFEST OG MAGESJAU: Norovirus og magetrøbbel har nå dukket opp det store ski- og turiststedet Vestlia på Geilo. Gjester på seks-sju rom på Vestlia Resort med 400 gjester er rammet i går og i dag. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix
PÅSKEFEST OG MAGESJAU: Norovirus og magetrøbbel har nå dukket opp det store ski- og turiststedet Vestlia på Geilo. Gjester på seks-sju rom på Vestlia Resort med 400 gjester er rammet i går og i dag. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norovirus med magesjau og diare har nå spredt seg fra turisthytter på Hardangervidda til høyfjellshotellet Vestlia Resort på Geilo med om lag 400 påskegjester.

Kommuneoverlege Geir Strømmen i Hol kommune opplyser til Bergens Tidende at syke gjester som ikke har dratt hjem metter at de ble dårlige, nå er isolert på hotellet.

Hotelldirektør Roger Espelid anslår overfor avisa at 10-15 av gjestene er rammet av viruset.

Gjester på tre-fire rom ble syke i går, og mageproblemene har dukkety opp på to-tre nye rom i dag.

Det nye norovirus-utbruddet i et av påskefjellets mest besøkte områder, ble kjent gjennom en av foreldrene til en gutt, som kontaktet Bergens Tidende.

Sønnen ble syk etter at han hadde kommet hjem fra Vestlia.

Hotelldirektør Roger Espelid opplyser at de smittede gjestene har diaré eller oppkast.

Men det er ingen unntakstilstand på hotellet.

- Vi gjennomførte ekstraordinær vask og desinfeksjon av alle dørhåndtak, knapper på heiser, ja alt som folk tar på etter det som skjedde på hyttene på Hardangervidda, sier Espelid til Bergens Tidende

Han driver også Highland lodge og Bardøla høyfjellshotell, og sier de samme forholdsreglene er tatt der. Det er ikke oppdaget problemer der.

40-talls tilfeller på 10 DNT-hytter

Siden mandag kveld er elleve nye personer med symptomer på norovirus fraktet ut fra DNT-hytter på Hardangervidda, men nå er antallet syke på vei ned, mener DNT.

Onsdag formiddag er ialt 43 smittede personer hentet ned fra fjellet, ifølge oppdaterte tall VG har innhentet.

Tirsdag kveld opplyser DNT at det har dukket opp ytterligere to tilfeller i løpet av tirsdag.

- To nye tilfeller betyr at det er på vei nedover. Nå avtar det, sier Henning Hoff Wikborg, daglig leder i DNT Oslo og Omegn til NRK.

Totalt er det nå mer enn kjente tilfeller av omgangssyke på de ti Turistforening-hyttene Litlos, Sandhaug, Geiterygghytta, Rauhelleren, Krækkja, Kalhovd, Mogen, Mårbu, Stigstuv og den selvbetjente hytta Middalsbu.

På flere av hyttene har det kun vært registrert ett enkelttilfelle, og flere av hyttene har hatt kun friske gjester siden søndag.

Turistforeningen understreker at alle som får symptomer på mageviruset, kjøres ut umiddelbart som et forebyggende tiltak, skriver NTB.

Over 300 i OL - mobile toaletter

Over 300 mennesker ble smittet av noroviruset under vinter-OL i Pyeongchang. Sørkoreanske helsemyndigheter har pekt ut mobile toaletter som synderen.

Det skriver nettstedet Insidethegames og NTB i dag en måned etter at OL ble avsluttet.

En prøve av noroviruset funnet i vanntanken til et av toalettene samsvarer med prøvene til pasientene. Helsemyndighetene anser det som mest sannsynlig at vanntanken og avløpsvannet ikke ble holdt ordentlig avskilt fra hverandre.

Det var rundt 570 mobile toaletter plassert rundt omkring i OL-området i Pyeongchang. Lekene varte mellom 9. og 25. februar.

Restauranter var også en smittekilde for noroviruset.

Det var først og fremst sikkerhetspersonell som ble rammet av magesyke. Militært personell ble satt inn for å erstatte syke vakter, skriver NTB.

Ingen av de norske utøverne ble smittet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!