Virusene herjer rett over svenskegrensa

Men smittsomme svensker har ikke angrepet nordmenn.

VIRUSENE SPRER SEG: Fargeskalaen symboliserer antall labratorieverifiserte influensatilfeller per 100 000 svenske borgere og baserer seg på en frivillig laboratorierapportering og innmeldte influensatilfeller fra svenske legekontor. Foto: Smittskyddsinstitutet
VIRUSENE SPRER SEG: Fargeskalaen symboliserer antall labratorieverifiserte influensatilfeller per 100 000 svenske borgere og baserer seg på en frivillig laboratorierapportering og innmeldte influensatilfeller fra svenske legekontor. Foto: Smittskyddsinstitutet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Våre svenske venner er i dårlig form om dagen. Det svenske Smittskyddsinstitutet rapporterer om uvanlig mye luftveisinfeksjoner blant våre søte, men for tida snufsete brødre.

- Det sirkulerer akkurat nå uvanlig mye influensa og andre virus som forårsaker luftveisinfeksjoner. Samtidig er det rapportert et rekordhøyt antall tilfeller med barnevisruset RSV, heter det i en rapport fra instituttet lagt ut i går.

- Vi har aldri hatt så mye RSV-infeksjoner som nå. Det øker mye, sier Annika Linde ved Smittskyddsinstitutet til Aftonbladet.

De melder at for uke fem er det en fortsatt økning av sesonginfluensaene A, B og svineinfluensa i Sverige.

Svenskene opplyser, akkurat som deres norske kolleger gjør med jevne mellomrom, om å være ekstra nøye med håndhygiene, å unngå nærkontakt mellom de sjuke og de friske og at man bør skjule host og nys i albuekroken.

Det er ingen grunn til å tro at «svenskesjuken» skal komme over grensa, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ifølge deres influensaovervåking for uke 5 ser det ut til at man har nådd virustoppen:

«Influensaovervåkingen viser at forekomsten av influensaliknende sykdom i uke 5 var noe lavere enn uken før, med unntak av region Vest. Antall viruspåvisninger lå på omtrent samme nivå som de tre foregående ukene men klart under toppen i uke 2. Det ble påvist 777 influensavirus A og 200 influensavirus B.», heter det i rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.