Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Virusene herjer rett over svenskegrensa

Men smittsomme svensker har ikke angrepet nordmenn.

VIRUSENE SPRER SEG: Fargeskalaen symboliserer antall labratorieverifiserte influensatilfeller per 100 000 svenske borgere og baserer seg på en frivillig laboratorierapportering og innmeldte influensatilfeller fra svenske legekontor. Foto: Smittskyddsinstitutet
VIRUSENE SPRER SEG: Fargeskalaen symboliserer antall labratorieverifiserte influensatilfeller per 100 000 svenske borgere og baserer seg på en frivillig laboratorierapportering og innmeldte influensatilfeller fra svenske legekontor. Foto: Smittskyddsinstitutet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Våre svenske venner er i dårlig form om dagen. Det svenske Smittskyddsinstitutet rapporterer om uvanlig mye luftveisinfeksjoner blant våre søte, men for tida snufsete brødre.

- Det sirkulerer akkurat nå uvanlig mye influensa og andre virus som forårsaker luftveisinfeksjoner. Samtidig er det rapportert et rekordhøyt antall tilfeller med barnevisruset RSV, heter det i en rapport fra instituttet lagt ut i går.

- Vi har aldri hatt så mye RSV-infeksjoner som nå. Det øker mye, sier Annika Linde ved Smittskyddsinstitutet til Aftonbladet.

De melder at for uke fem er det en fortsatt økning av sesonginfluensaene A, B og svineinfluensa i Sverige.

Svenskene opplyser, akkurat som deres norske kolleger gjør med jevne mellomrom, om å være ekstra nøye med håndhygiene, å unngå nærkontakt mellom de sjuke og de friske og at man bør skjule host og nys i albuekroken.

Det er ingen grunn til å tro at «svenskesjuken» skal komme over grensa, ifølge Folkehelseinstituttet.

Ifølge deres influensaovervåking for uke 5 ser det ut til at man har nådd virustoppen:

«Influensaovervåkingen viser at forekomsten av influensaliknende sykdom i uke 5 var noe lavere enn uken før, med unntak av region Vest. Antall viruspåvisninger lå på omtrent samme nivå som de tre foregående ukene men klart under toppen i uke 2. Det ble påvist 777 influensavirus A og 200 influensavirus B.», heter det i rapporten.

Samtidig understrekes det at det sirkulerer fortsatt en god del influensavirus her på berget og at det vil være lokale variasjoner rundt om i vårt langstrakte land.

- Vi har hatt influensatoppen i Norge. Tilfellene er på vei ned, opplyser medievakt ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

SMITTSOMME SVENSKER: Bildet er gammelt, fra 2005, men har fått ny aktualitet nå. Da fotografene skulle ta bilder av møtet mellom den svenske og norske kongefamilien på Mälsåkers slott i Mariefred i 2005, sleit svenskekongen Carl Gustaf med å stå stille fordi han måtte så nyse. Sesonginfluensaen nærmer seg sitt høydepunkt i Sverige om dagen, men ifølge Folkehelseinstituttet, er det ikke fare for en ny topp i Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
SMITTSOMME SVENSKER: Bildet er gammelt, fra 2005, men har fått ny aktualitet nå. Da fotografene skulle ta bilder av møtet mellom den svenske og norske kongefamilien på Mälsåkers slott i Mariefred i 2005, sleit svenskekongen Carl Gustaf med å stå stille fordi han måtte så nyse. Sesonginfluensaen nærmer seg sitt høydepunkt i Sverige om dagen, men ifølge Folkehelseinstituttet, er det ikke fare for en ny topp i Norge. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!