Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Virusene som dreper

Det fryktede Dengue-viruset tar hvert år livet av tusenvis av mennesker. Til nå er også 40 nordmenn smittet, de fleste på reise i Sørøst-Asia. Men lista over virus som nordmenn smittes av er lang, og antall smittede øker for hvert år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På verdensbasis er det anslått at 20- 100 millioner mennesker blir smittet av Dengue-feberen årlig. Av disse blir en halv million lagt inn på sykehus med blødninger og sjokk. Tusenvis av mennesker dør hvert år. Det er særlig barn som rammes.

Legges inn

Fra Sørøst-Asia har feberen spredd seg til hele kloden. I Norge har vi hatt 40 påviste tilfeller, melder Statens institutt for folkehelse. Alle de smittede har vært voksne, med en snittalder på 35 år. 15 av disse pasientene har vært innlagt på sykehus. Symptomene har vært høy feber, kulderier, kvalme, diaré og muskelsmerter.

Ingen kur

- Hittil har vi ikke hatt noen tilfeller av bløder-Dengue, eller den såkalte hemmoragiske varianten, sier professor Bjørn Myrvang.

Han er Norges fremste ekspert på trope- og importsykdommer og arbeider på Ullevål sykehus, der de mest alvorlige tilfellene blir innlagt.

Døde av musesyke

I Norge hender det særlig i smågnagerår at folk rammes av en mild form for hanta-virus, den såkalte musepesten (nephropathia epidemica). I fjor ble det meldt om 239 smittede nordmenn, som er ny rekord. Til sammenlikning ble det meldt om 82 smittede i 1997. De fleste smittede er i aldersgruppen 40- 49 år.

Flyfrakt av virus

Forskere mener det er tre hovedgrunner til at virus øker i omfang og dukker opp stadig nye steder:

  • Økt migrasjon. Mens det i 1950 var to millioner flyreiser, forventes det å være 600 millioner i 2000. Flyreiser er den eneste muligheten til å få brakt virus og andre sykdommer over lengre distanser uten at smittebæreren blir alvorlig syk eller dør. I gamle dager bukket syke under på veien hjem.
  • Økt temperatur i enkelte strøk på kloden. Nye og importerte virus finner livsvilkår i områder der de før ikke ville kunne trives.
  • Manglende bekjemping av myggspredning grunnet sosial uro/borgerkrig i særlig utsatte områder. Det fører til eksplosjonsartet vekst av smittede, noe som nå gjør seg gjeldende med malaria.

Malaria

Hiv

Likevel døde det i fjor på verdensbasis for første gang flere av aids enn av malaria. Hver eneste dag blir 16000 nye mennesker hiv-smittet. Til sammen regner man med at 40 millioner mennesker hittil er smittet av det dødelige viruset.

Over to tredjedeler av hiv-smittede i verden bor i Afrika. Fire av fem hiv-positive er kvinner, og nesten 90 prosent av alle barn med hiv finnes på dette kontinentet.

I Norge blir ca. 100 personer smittet hvert år.

Torsdag i neste uke legger Folkehelsa fram sin årlige rapport om hiv i Norge.