Nipahviruset:

Viruset de frykter mer enn corona

- Nipah-viruset har det biologiske potensial til å bli en virkelig global trussel.

SVÆRT DØDELIG: Nipahviruset er blant virusene som WHO mener bør prioriteres når det kommer til forskning og utvikling av vaksine. Foto: Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix
SVÆRT DØDELIG: Nipahviruset er blant virusene som WHO mener bør prioriteres når det kommer til forskning og utvikling av vaksine. Foto: Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Land verden over jobber på spreng for å beskytte seg mot coronaviruset.

Så langt har viruset krevd over 118 000 liv på verdensbasis, mens 1,9 millioner mennesker har fått påvist viruset.

Både SARS, svineinfluensaen og MERS skapte frykt blant eksperter og helsepersonell, men sammenliknet med tidligere epidemier i nyere tid, har coronaviruset blitt en langt mer dødelig pandemi.

Likevel er det andre virus som skremmer eksperter mer.

Overføres via griser

Nipahviruset ble for første gang identifisert i Malaysia i 1999. I åra fram til 2016 har både Malaysia, Singapore, Filippinene, Bagladesh og India hatt utbrudd av viruset.

Selv om viruset foreløpig bare har forårsaket lokale utbrudd, er Nipah en sykdom som har potensial til å forårsake epidemier, skriver FHI.

Så langt har litt over 500 personer hatt viruset på verdensbasis.

I likhet med coronaviruset stammer Nipahviruset fra flaggermus, nærmere bestemt av typen som kalles «flygehunder» på norsk. Smitten overføres gjerne til mennesker via griser.

- I Nepal har vi kunnet studere hvordan Nipahviruset gikk fra avføring og urin fra flaggermus som hang i trær hvor de drakk av palmesirupen, til grisene som gikk under dem, sier den amerikanske forskeren Tracey Goldstein til Expressen.

Hun sitter i ledelsen for Predict, er amerikansk forskningsprosjekt på hvordan virus kan smitte fra dyr til mennesker.

SMITTEBÆRER: Forskere har sporet viruset tilbake til flaggermus av typen flygerhunder, som hovedsakelig livnærer seg av frukt. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB Scanpix
SMITTEBÆRER: Forskere har sporet viruset tilbake til flaggermus av typen flygerhunder, som hovedsakelig livnærer seg av frukt. Foto: Sam Panthaky / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kan gi alvorlig nevrologisk sykdom

Mens viruset gir milde symptomer hos grisene, gir det alvorlig sykdom hos mennesker.

Ifølge WHO anses dødeligheten hos mennesker til å være et sted mellom 40-75 prosent, mens en oversikt publisert i Business Insider viser en dødsrate på så høy som 77 prosent.

Ifølge SNL varierer sykdomstegnene fra infeksjoner uten symptomer til fatal hjernehinnebetennelse, ettersom sykdommen kan angripe sentralnervesystemet og hjernen. Noen faller i koma etter få dager.

I hele 40 % av dødstilfellene i Malaysia og Singapore døde pasientene med alvorlig nevrologisk sykdom. Også blant de overlevende var det vanlig med langvarige og alvorlige følgetilstander.

Seinest i 2018 dro WHO fram dette viruset som et av virusene som bør prioriteres i forskningen. Den internasjonale koalisjonen CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), som har hovedkontor i Oslo, jobber med å lage en vaksine mot viruset. Det er en internasjonal koalisjon som jobber for å forebygge epidemier.

«Nipah-viruset har det biologiske potensial til å bli en virkelig global trussel», skriver de på sine nettsider.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

«En varslet katastrofe»

I slutten av mars uttalte tidligere WHO-sjef og statsminister Gro Harlem Brundtland at land har unnlatt å forberede seg på en pandemi og at vi med coronapandemien står overfor «en varslet katastrofe».

«De aller fleste landene har unnlatt å følge opp de nødvendige forberedelser og beredskap, for å kunne håndtere globale utbrudd og pandemier – til tross for klare advarsler fra WHO og andre sentrale institusjoner og kompetente fagmiljøer», skrev hun i en uttalelse til VG.

Brundtland er utdannet lege ved Universitetet i Oslo og Harvard-universitetet i USA.

Hun ledet WHO fra 1998 til 2003, og sto der midt i kampen mot aids og sars.

I 2018 ledet Brundtland arbeidet med en rapport fra Verdensbanken og WHO om hvordan verden ville håndtere en global smittsom og dødelig epidemi. Konklusjonen i rapporten var at verden ikke var forberedt, til tross for at faren for epidemier økte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer