Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viruset fører til hets

Det rapporteres om at personer med asiatisk opprinnelse opplever mer hets, fremmedfrykt og rasisme som følge av coronaviruset.

FORTSATT UAVKLART: WHO informerte onsdag om siste nytt rundt coronaviruset. Video: AP Vis mer

Natt til torsdag ble antallet døde personer som følge av coronaviruset oppjustert til 170, mens 7700 personer er påvist smitte. I påvente av torsdagens krisemøte, har Verdens helseorganisasjon advart om at hele verden må være på vakt nå.

Samtidig rapporteres det om økende hets, rasisme og fremmedfrykt mot asiater.

Nylig tvitret Terri Chu fra Toronto i Canada at hun og andre kinesiske mødre frykter en «uunngåelig bølge av rasisme» som følge av den raske spredningen av viruset.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Jeg har blitt bombardert med hets på Twitter. Men det er bare sånn det er å være en del av en minoritetsbefolkning, sa hun til The Guardian tirsdag.

Også da en matblogg anmeldte en kinesisk restaurant i Toronto, ble kommentarfeltet bombardert med rasistiske bemerkninger.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

- Illevarslende

I tillegg har nær 10 000 foreldre i York skoledistrikt i Toronto underskrevet en kampanje som forlanger at studenter som har reist fra Kina i løpet av de siste 17 dagene, må forhindres i å møte opp på skolen.

- Vi er gjort oppmerksom på at familier med kinesisk opprinnelse har uttrykt økt bekymring. Antakelser om hvilken risiko noen utgjør for andre, og krav om karantene kan ses på som rasisme, selv om det er gjort med positive intensjoner, uttaler styremedlem i skoledistriktet, Juanita Nathan.

Ordføreren i Toronto, John Tory, uttalte onsdag at han og helsemyndighetene tar avstand fra fremmedfrykten asiater opplever som følge av coronaviruset. Samtidig advarer han om konsekvensene av hetsen.

- Det er illevarslende og kan faktisk lede opp til en situasjon hvor vi blir mindre trygge, fordi det fører med seg misledende informasjon i ei tid da folk trenger fakta mer enn før, uttalte han.

Are Skavlid er på ferie sammen med kjæresten sin i Kina. De befinner seg i Xuan'en, vest i Hubei-provinsen, hvor restriksjoner som følge av virusutrbuddet gjør utreise umulig. Foto: AP, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kampanje

Ifølge BBC har også personer med asiatisk opprinnelse i Storbritannia opplevd rasisme. I tillegg har asiatiske personer i Frankrike satt i gang en antirasistiskkampanje i sosiale medier med emneknaggen #JeNeSuisPasUnVirus eller «Jeg er ikke et virus».

Cathy Tran hevder at hun nylig hørte følgende da hun ble passert av to menn: «Pass deg! En kinesisk jente i sikte».

- På vei hjem fra jobb ble jeg bedt om å ta på meg et munnbind, sier hun til BBC.

Professor ved Columbia University Medical Center, Robert Fullilove, spår at fremmedfrykten vil øke i takt med omtalen av viruset.

- Jeg er fristet til å spå at fremmedfrykten vil øke i like stor grad som våre informasjonskilder gir oss grunn til å få panikk. Mer panikk gir mer grunn til skylde på de andre - de fra utsida, sier han til NBC News.