- Viruset fortsetter å overraske

Smitten øker i Sverige, men statsepidemiolog Anders Tegnell vil ikke stenge ned.

STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell på en pressekonferanse i Stockholm 13. oktober. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB
STATSEPIDEMIOLOG: Anders Tegnell på en pressekonferanse i Stockholm 13. oktober. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB Vis mer
Publisert

I et intervju med britiske New Statesman snakker Anders Tegnell ut om Sveriges coronahåndtering.

Med over 100 000 smittede og nesten 6000 dødsfall er Sverige hardere rammet av viruset enn Norge, Danmark og Finland.

De siste ukene har flere europeiske land valgt å stenge ned igjen etter at de lettet på coronatiltakene. 14. oktober registrerte Sverige 970 nye smittetilfeller på ett døgn, som er det høyeste på nesten fire måneder.

- For en gangs skyld må vi være ydmyke, det er fortsatt tidlig ... Vi føler at vi har kontroll, men ting kan fortsatt skje. Dette viruset fortsetter å overraske oss, sier statsepidemiologen.

Vurderer ikke endringer

Han påpeker samtidig at Sverige ikke har stengt ned og åpnet igjen, slik som mange andre europeiske land som nå ser «en andre bølge».

- Vi føler oss trygge på at vi ikke trenger store endringer, sier Tegnell.

Han understreker at Sveriges strategi ikke gikk ut på flokkimmunitet, men at de på samme måte som i Norge, ønsket å forsinke spredningen av viruset.

Tegnell er tydelig på at tillit fra befolkningen har vært viktig i hans strategi.

- Det er viktig at befolkningen forstår hva du prøver å oppnå, og at de jobber sammen med deg. Det tror jeg vi har klart å oppnå i Sverige.

WHO har tidligere uttalt at de ønsker å studere og lære av den svenske coronastrategien.

- Spesielt interessant er engasjementet med befolkningen. Her finnes det lærdommer som kan deles med Europa og resten av verden, sa medisinsk beredskapssjef Katie Smallwood ved WHOs Europa-kontor til Svenska Dagbladet.

- Ikke én modell

Tegnell har nærmest blitt omtalt som en helt i Sverige. Gustav Lloyd Agerblad tatoverte Tegnells ansikt på armen. Men statsepidemiologen har også mottatt drapstrusler.

Siden pandemien brøt ut, har han forsvart strategien.

- Pandemien startet på en annen måte i Sverige enn i våre naboland. Vi hadde en stor spredning i Stockholm, som er mer som spredningen vi så i London, Amsterdam og Brussel.

CORONAVIRUSET: Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, orienterer om en svak økning i smitten i Sverige. Video: NTB Vis mer

Han er tydelig på at det ikke er én modell som fungerer for alle i kampen mot covid-19.

- Jeg tror det er en god idé å se framover. Hvert land er forskjellig, epidemien ser annerledes ut i forskjellige land, og jeg forstår egentlig ikke hvorfor. Det er viktig å jobbe med de verktøyene du har, og ikke tenke at det som fungerte i Kina må fungere i Storbritannia. Det er ikke lett, og du må tilpasse deg de lokale forholdene.

Han står fast på at han mener at et påbud om munnbind ikke er en god idé for svenskene.

- Vi er bekymret for at folk da ikke vil holde avstand, som er det aller viktigste. Studier så langt viser ingen dramatisk effekt. Land som Frankrike, som har hatt et påbud, har fortsatt en stor spredning av viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer