Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viruset gjør Beijing til en spøkelsesby

Minst 638 personer er døde, og 31 161 er smittet av coronaviruset.

ALEINE: En mann går ned det som vanligvis er blant Beijings mest folksomme gater. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB scanpix
ALEINE: En mann går ned det som vanligvis er blant Beijings mest folksomme gater. Foto: Jason Lee / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Etter hvert som stadig flere blir smittet av coronaviruset, øker frykten for viruset i Kina.

En hvilken som helst annen morgen hadde rushtrafikken og turistene vært på vei mot Den himmelske freds plass, Den kinesiske mur og Den forbudte by.

De siste dagene har byen derimot vært nærmest tømt for folk.

– Du ser tomme fotgjengerfelt og gater nesten uten biler, sykler og motorsykler, sier Reuters-journalist Mark Chisholm til Reuters.

Avstengt

Mange byer i Kina har innført strenge restriksjoner på reise, og flere byer er i praksis nærmest helt avstengt.

Chisholm forteller at det står en vakt utenfor bygningen han bor i. Vakta sjekker om Chrisholm har feber, før han slipper ut av bygget.

TOMT: Coronaviruset gjør at man nå kan stå nesten aleine på togstasjonene i millionbyen. Foto: Reuters / NTB scanpix
TOMT: Coronaviruset gjør at man nå kan stå nesten aleine på togstasjonene i millionbyen. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

På vei ned til toget er de eneste menneskene han møter, de som jobber med å sjekke temperaturskanneren ved billettautomatene.

SNØ: Snøen pleier ikke å stoppe innbyggerne i Beijing i år gå ut. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix
SNØ: Snøen pleier ikke å stoppe innbyggerne i Beijing i år gå ut. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Vanligvis er plattformen til linje 1 på Yong’anli stasjon fylt med hundrevis av mennesker, men de siste ti dagene har stått der alene på vei til jobb.

– Trist

Chrisholm har jobbet som videoprodusent for Reuters i Beijing i over 15 år.

– Jeg syns faktisk det er ganske trist at denne vanligvis levende byen, har blitt et spøkelsesby med 25 millioner mennesker låst inne i leilighetene sine, sier han.

Viruset, som trolig har sitt utspring i Wuhan i Sentral-Kina, har smittet over 30 000 mennesker, og tatt livet av over 600. Blant dem er en av de første legene som advarte om viruset.