Viruset hindrer vekst i hjernen til spedbarna, og det sprer seg

Advarer kvinner mot å bli gravide.

ADVARER: Brasilianske myndigheter advarer så langt det er mulig kvinner mot å bli gravide i områdene som er hardest rammet av zikafeber. De ser en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
ADVARER: Brasilianske myndigheter advarer så langt det er mulig kvinner mot å bli gravide i områdene som er hardest rammet av zikafeber. De ser en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fram til 2014 har Brasil bare registrert omlag 200 tilfeller av microcephali, en tilstand der hjernen utvikler seg unormalt og ikke oppnår normal størrele.

En tilstand som vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens, og mange av de som er født med diagnosen dør unge.

Så, i 2015, eksploderte antallet. Landet registrerte nærmere 3000 tilfeller, og i de verst rammede områdene er det nå slått alarm. Det skriver magasinet Quartz.

Ingen kur eller vaksine Forskerne og helsemyndighetene sleit lenge med å finne årsaken til den voldsomme økningen, og i november fant de koblingen mellom microcephali og zikafeber som brøt ut tidlig i fjor.

Zikafeber overføres av mygg, og ble først oppdaget i Uganda på 1940-tallet. Det spredde seg først gjennom Afrika, før det krysset Atlanterhavet til Latin-Amerika.

Så langt er det ingen kjent vaksine for å forhindre sykdom, eller kur når man først har blitt syk.

- Begynnelsen på en epidemi Siden mai i fjor anslår de brasilianske myndighetene at så mange som 1,5 million av landets 205 millioner innbyggere kan ha blitt smittet av viruset. I barn og voksne er infeksjonen langt på vei ufarlig, men det er en tydelig kobling mellom barn født med microcephali og spor av zikafeber i morkaken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer