Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viruset hindrer vekst i hjernen til spedbarna, og det sprer seg

Advarer kvinner mot å bli gravide.

ADVARER: Brasilianske myndigheter advarer så langt det er mulig kvinner mot å bli gravide i områdene som er hardest rammet av zikafeber. De ser en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
ADVARER: Brasilianske myndigheter advarer så langt det er mulig kvinner mot å bli gravide i områdene som er hardest rammet av zikafeber. De ser en sammenheng mellom viruset og barn som blir født med microcephali. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til 2014 har Brasil bare registrert omlag 200 tilfeller av microcephali, en tilstand der hjernen utvikler seg unormalt og ikke oppnår normal størrele.

En tilstand som vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens, og mange av de som er født med diagnosen dør unge.

Så, i 2015, eksploderte antallet. Landet registrerte nærmere 3000 tilfeller, og i de verst rammede områdene er det nå slått alarm. Det skriver magasinet Quartz.

Ingen kur eller vaksine Forskerne og helsemyndighetene sleit lenge med å finne årsaken til den voldsomme økningen, og i november fant de koblingen mellom microcephali og zikafeber som brøt ut tidlig i fjor.

Zikafeber overføres av mygg, og ble først oppdaget i Uganda på 1940-tallet. Det spredde seg først gjennom Afrika, før det krysset Atlanterhavet til Latin-Amerika.

Så langt er det ingen kjent vaksine for å forhindre sykdom, eller kur når man først har blitt syk.

- Begynnelsen på en epidemi Siden mai i fjor anslår de brasilianske myndighetene at så mange som 1,5 million av landets 205 millioner innbyggere kan ha blitt smittet av viruset. I barn og voksne er infeksjonen langt på vei ufarlig, men det er en tydelig kobling mellom barn født med microcephali og spor av zikafeber i morkaken.

- Dette er begynnelsen på en epidemi i et land som har mellom 200 000 og 300 000 fødsler hvert år. Derfor tar vi dette på alvor. Det er et virus vi ennå ikke vet mye om. Vi forbereder oss på det ukjente, sier Rodrigo Stabeli, visepresident ved forskningsinstituttet Fiocruz til nyhetsbyrået AP.

Lederen for forskningsteamet som knytter zikafeber til spedbarna født med microcephali, Ana Maria Bispo de Filippis, sier til New York Times at Brasil har idelle forhold der sykdommen kan spre seg.

- Hjertet mitt stoppet Under svangersskapet ble 20 år gamle Angelica Pereira plaget av et myggstikk. Dagen etter våknet hun med utslett, feber og hodepine. Symptomene ga seg kort tid etter, men da datteren hennes ble født i oktober skjønte hun alvoret.

Lille Luizas hadde et hodemål som var mer enn tre centimeter mindre enn det som regnes som normalt, og en nevrolog diagnostiserte henne kort tid etter med cerebral parese.

EPIDEMI: - Dette er begynnelsen på en epidemi i et land som har mellom 200 000 og 300 000 fødsler hvert år. Derfor tar vi dette på alvor. Det er et virus vi ennå ikke vet mye om. Vi forbereder oss på det ukjente, sier Rodrigo Stabeli, visepresident ved forskningsinstituttet Fiocruz til nyhetsbyrået AP. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
EPIDEMI: - Dette er begynnelsen på en epidemi i et land som har mellom 200 000 og 300 000 fødsler hvert år. Derfor tar vi dette på alvor. Det er et virus vi ennå ikke vet mye om. Vi forbereder oss på det ukjente, sier Rodrigo Stabeli, visepresident ved forskningsinstituttet Fiocruz til nyhetsbyrået AP. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix Vis mer

- Hjertet mitt stoppet. Alt jeg kunne tenke på er utfordringene og diskrimineringen barnet mitt vil lide under, sier Pereira, som jobber som syerske i Santa Cruz do Capibaribe.

Advarer mot graviditet I det verst rammede regionene har representanter for helsemyndighetene nå gått ut med advarsler. Dersom det lar seg gjøre, bør kvinner vente med å bli gravide. Det rappporterer blant annet CNN.

Enkelte forskere mener det er for tidlig å sette to streker under svaret, men landets myndigheter har slått fast på at det «ikke er noen tvil om at majoriteten av tilfellene er knyttet til zikafeber».

Helsedepartementet annonserte også at de ville sendte 266 000 arbeidere og frivillige til hvert hus, hver gård og hver bedrift i området for å advare om viruset.

Chile, Colombia, Panama, El Salvador, Mexico, Guatemala, Paraguay, Surinam og Venezuela har alle rapportert tilfeller av zikafeber.

LUIZAS: Lille Luizas hadde et hodemål som var mer enn tre centimeter mindre enn det som regnes som normalt, og en nevrolog diagnostiserte henne kort tid etter med cerebral parese. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix
LUIZAS: Lille Luizas hadde et hodemål som var mer enn tre centimeter mindre enn det som regnes som normalt, og en nevrolog diagnostiserte henne kort tid etter med cerebral parese. Foto: AP Photo/Felipe Dana/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media