Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Viruset knyttes til alvorlige hjerneskader og død hos spedbarn. Nå har det blitt påvist i USA

- Vi er triste over det som har rammet denne moren og hennes nyfødte baby.

KJEMPER: Helsemyndigheter over store deler av det Amerikanske kontinentet kjemper for å stanse spredningen av zika-viruset. Helsemyndighetene gasset den største kirkegården i Peru og nest største i verden, i et forsøk på å forhindre spredningen av viruset. Foto: AFP / NTB Scanpix/ Ernesto Benavides
KJEMPER: Helsemyndigheter over store deler av det Amerikanske kontinentet kjemper for å stanse spredningen av zika-viruset. Helsemyndighetene gasset den største kirkegården i Peru og nest største i verden, i et forsøk på å forhindre spredningen av viruset. Foto: AFP / NTB Scanpix/ Ernesto Benavides Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En baby født med hjerneskade på et sykehus på Hawaii har fått påvist zikafeber, opplyser amerikanske myndigheter. Det er første gang zikafeber blir påvist på amerikansk jord.

Zika har blitt knyttet til økt forekomst av den alvorlige fosterskaden mikrocefali i Brasil.

- Vi er triste over det som har rammet denne moren og hennes nyfødte baby, sier epidemiolog Sarah Park i en uttalelse.

Ifølge helsevesenet på Hawaii skal babyen ha blitt smittet av sin mor, som hadde zikafeber mens hun bodde i Brasil i mai i fjor, omtrent da babyen ble unnfanget, skriver New York Times

Slo alarm Brasilianske helsemyndigheter slo full alarm i desember, etter at det ble klart at 2400 babyer i landet er født med mikrocefali. Landets helesmyndigheter mener det høye antallet tilfeller kan knyttes til zikafeber som smittes via mygg. 

Den nevrologiske lidelsen mikrocefali fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av de som blir født med diagnosen dør unge. 

Utstedte reiseråd Fredag denne uka utstedte amerikanske helsemyndigheter et reiseråd der de advarer gravide kvinner om å reise til 13 latinamerikanske land, i tillegg til Puerto Rico. Lørdag ble tre nye land lagt til lista. 

«Gravide kvinner i alle faser av svangerskapet bør vurdere å utsette reiser til områder hvor zikaviruset smitter. Gravide kvinner som er nødt til å reise til disse områdene bør snakke med en lege først», meldte Center for Disease Control and Prevention (CDC) i en pressemelding

- Vi tror dette er et ganske alvorlig problem. Dette viruset sprer seg over hele det amerikanske kontinentet. Vi følte ikke at vi kunne vente, sa doktor Lyle Petersen ved CDC til New York Times

CDC anbefaler gravide å holde seg fullstendig unna disse landene: Brasil, Colombia, Equador, El Salvador, Fransk Guyana, Haiti, Guatemala, Guyana, Mexico, Paraguay, Honduras, Martinique, Panama, Surinam, Saint Martin, Venezuela og øygruppen Puerto Rico. 

Listen over land som har registrert viruset vokser i et urovekkende tempo. På lørdag rapporterte også Barbados om landets første registrerte tilfelle, skriver New York Times.

I midten av desember gikk det norske folkehelseinstituttet (FHI) ut med en lignende advarsel og ba gravide ta forholdsregler før reise til utbruddsområdene i Sør-Amerika.

Finnes ingen kur Zikafeber forårsakes av et virus som overføres via mygg. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO. Men brasilianske helsemyndigheter mener nå at viruset altså kan føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes. 

Zikafeber ble først oppdaget hos aper i Zika-skogen i Uganda i 1947. Etter å ha spredd seg gjennom Afrika, krysset det Atlanterhavet til Latin-Amerika på begynnelsen av 2000-tallet. Så langt finnes det ingen kjent vaksine for å forhindre smitte, eller en kur når man først har blitt syk.

MYGGSMITTE: Zikafeber spres via mygg. Foto: AFP / Nelson Almeida / Ntb Scanpix
MYGGSMITTE: Zikafeber spres via mygg. Foto: AFP / Nelson Almeida / Ntb Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media