Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Viruset skyter fart i Afrika

Coronapandemien øker i omfang i Afrika, og viruset er nå påvist i 24 av de 54 landene på kontinentet. Følgene kan bli katastrofale.

SPRITER HENDER: Totalt er omtrent 250 personer smittet i hele Afrika. Her fra et sykehus som tester for coronasmitte i Johannesburg. Foto: Denis Farrell / AP / NTB scanpix
SPRITER HENDER: Totalt er omtrent 250 personer smittet i hele Afrika. Her fra et sykehus som tester for coronasmitte i Johannesburg. Foto: Denis Farrell / AP / NTB scanpix Vis mer

I helga meldte Namibia, Rwanda, Mauritania, Ekvatorial-Guinea og Eswatini (tidligere Swaziland) om de første tilfellene av covid-19, alle angivelig smittet i utlandet eller av personer som har vært i utlandet.

Rwandas første smittede er en indisk statsborger som kom fra Mumbai, mens Namibias første er et spansk ektepar.

Eswatinis helseminister opplyser at deres første tilfelle er en 33-åring som nylig var på forretningsreise i USA.

Verdens helseorganisasjon og de afrikanske landenes myndigheter kjemper nå en desperat kamp for å hindre viruset fra å spre seg blant kontinentets 1,3 milliarder innbyggere, mange av dem i land med svært dårlig utbygd helsevesen som knapt nok har utstyr til å teste for coronavirus.

SYNGER: Folk over hele Italia møtes på balkongene sine for å synge sammen som et tegn på nasjonalt fellesskap og utholdenhet. Video: Andrea Sannino / Instragram Vis mer
Mange frykter et stort utbrudd i Afrika. Foto: Sunday Alamba / AP Photo / NTB scanpix
Mange frykter et stort utbrudd i Afrika. Foto: Sunday Alamba / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Mørketall

Hittil er det meldt om rundt 250 smittede og 7 døde i hele Afrika, men det fryktes at mørketallene er store. Blant dem som er redd for dette, er utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

– Selv om flere land enda ikke har registrerte tilfeller, må vi ta høyde for at det kan være mørketall. Det er også grunn til å tro at en rekke land ikke har tilstrekkelig med kapasitet til å teste for og håndtere eventuelle utbrudd, påpekte han tidligere i uka.

Helsearbeidere mangler også beskyttelsesutstyr og vil derfor bidra til at smitten fortsetter å spre seg. Rike land som Norge må nå bidra, mener Ulstein.

CORONAVIRUSET: Trump har vært i nærkontakt med flere som i ettertid har testet positivt for viruset, deriblant Fabio Wajngarten, kommunikasjonssjefen til Brasils president, Jair Bolsonaro. Video: CNN Vis mer

Koordinert innsats

WHO har bedt om drøyt 6,8 milliarder kroner til øyeblikkelige og forebyggende tiltak fram til april og fikk torsdag løfte om nærmere 4,5 milliarder kroner fra giverland.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og FNs organisasjon for migrasjon (IOM) har bedt om drøyt 500 millioner kroner for å forebygge og håndtere coronasmitte blant verdens flyktninger, blant dem nærmere 7 millioner bare i Afrika sør for Sahara.

– Vi trenger en internasjonal koordinert innsats, og der spiller WHO en sentral rolle. Vi er støttende til det arbeidet de har gjort for å lede og koordinere den globale innsatsen. De trenger vår fortsatte støtte framover, sa Ulstein.

PRESSEMELDING: Lørdag har Røde Kors blitt kontaktet av syke hyttefolk på grunn av sykdom eller symptomer. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Rammer økonomien hardt

Eksperter frykter at det ikke bare er helsevesenet som vil bryte sammen i mange land dersom epidemien skyter fart, men også økonomien.

– Afrika kan komme til å miste halvparten av sitt bruttonasjonalprodukt, sier økonomien Vera Songwe, som leder FNs økonomiske kommisjon for Afrika (ECA).

– Veksten kan falle fra 3,2 prosent til rundt 2 prosent som følge av en rekke årsaker, blant dem forstyrrelser i de globale forsyningslinjene, mener hun.

Afrikanske lands nære bånd til de hardt rammede økonomiene i Europa, Kina og USA vil forsterke effekten coronaviruset vil få på kontinentet, frykter Songwe.

(©NTB)

Hele Norges coronakart