Viruset sprer frykt over hele verden, men dette firmaet kan ha funnet løsningen

Verdens første vaksine klar for testing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til 2014 har Brasil bare registrert omlag 200 tilfeller av microkefali, en tilstand der hjernen utvikler seg unormalt og ikke oppnår normal størrelse.

I 2015 eksploderte antallet, og hele 3000 tilfeller ble rapportert. Forskerne og helsemyndighetene sleit lenge med å finne årsaken til den voldsomme økningen, men i november fant de koblingen mellom microcephali og zikaviruset.

Dette har fått alarmene til å gå over hele verden, og tilfeller har blitt rapportert blant annet i Sverige og Danmark. I utgangspunktet finnes det ingen kur mot sykdommen, men et indisk firma er nå det første som har to vaksiner klare for testing. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Vaksine? Selskapet Bharat Biotech forteller at de allerede har arbeidet med en vaksine i et år, men understreker at det så langt bare dreier seg om potensielle remedier. En bevist kur er med andre ord fortsatt et stykke unna.

De kan også meddele om arbeidet startet som en forlengelse av jobben med å finne en vaksine mot denguefeber. Zika er nært relatert til denguefeber og spres av den samme myggarten.

Helsemyndighetene i landet er optimistiske med tanke på at en kur kan utvikles, men legger også vekt på at medikamentene foreløpig bare er på teststadiet.

Viruset er ennå ikke påvist i India, men helsedepartementet sa tirsdag at de råder folk til å avstå fra å reise til de hardest rammede områdene.

Seksuell kontakt Tirsdag ble det kjent at amerikanske myndigheter har påvist det første tilfellet av Zika-smitte som er overført via seksuell kontakt.

I en pressemelding skrev Dallas County Health and Human Services (DCHHS) at pasienten ble infisert med viruset etter å ha hatt seksuell kontakt med en syk person som hadde vært i et land der zika-viruset finnes.

Verdens helseorganisasjon erklærte i går at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

De mener zikaviruset utgjør en global helserisiko som krever en umiddelbar og samlet respons.

Mulig i Norge Folkehelseinstituttet utelukker ikke at det kan bli påvist tilfeller av zikafeber også i Norge, men mener at det i så fall vil være hos personer som er smittet i utlandet.

- Sykdommen smitter til mennesker ved myggstikk. Myggtypene som kan føre viruset videre, finnes ikke i Norge. Det er derfor ikke grunn til bekymring for spredning her i landet, slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast overfor NTB.
Verdens helseorganisasjon er bekymret over at mange barn nå fødes med fosterskaden mikrokefali i land der det nå er utbrudd av zikafeber, men tør ikke fastslå med sikkerhet at det er en sammenheng.

- En årsakssammenheng mellom zikainfeksjon og fødselsskader eller nevrologiske syndromer er ikke sikkert klarlagt ennå, men det er sterk mistanke om en sammenheng, konstaterer FHI.

VAKSINE: Selskapet Bharat Biotech forteller at de allerede har arbeidet med en vaksine i et år, men understreker at det så langt bare dreier seg om potensielle remedier. Foto: AFP PHOTO / Noah SEELAM / NTB Scanpix
VAKSINE: Selskapet Bharat Biotech forteller at de allerede har arbeidet med en vaksine i et år, men understreker at det så langt bare dreier seg om potensielle remedier. Foto: AFP PHOTO / Noah SEELAM / NTB Scanpix Vis mer
SPRES: Viruset er ennå ikke påvist i India, men helsedepartementet sa tirsdag at de råder folk til å avstå fra å reise til de hardest rammede områdene. Foto: REUTERS/Jaime Saldarriaga/NTB Scanpix
SPRES: Viruset er ennå ikke påvist i India, men helsedepartementet sa tirsdag at de råder folk til å avstå fra å reise til de hardest rammede områdene. Foto: REUTERS/Jaime Saldarriaga/NTB Scanpix Vis mer