- Viruset sprer seg fordi folk tror ikke på ebola

Norske Sigbjørn (31) flyktet hjem fra ebola-rammede Liberia tirsdag denne uka.

-TRIST: I to år har Sigbjørn Ljung (31) jobbet for UNICEF i Liberia. Denne uka reiste han tilbake i Norge, og sier til Dagbladet at han forlot et land i stor krise. Bare de siste ukene har antall ebola-smittede blitt fordoblet i Liberia, mener han. - Det er trist å dra fra landet i den situasjonen det er i nå,  sier 31-åringen. FOTO: UNICEF
-TRIST: I to år har Sigbjørn Ljung (31) jobbet for UNICEF i Liberia. Denne uka reiste han tilbake i Norge, og sier til Dagbladet at han forlot et land i stor krise. Bare de siste ukene har antall ebola-smittede blitt fordoblet i Liberia, mener han. - Det er trist å dra fra landet i den situasjonen det er i nå, sier 31-åringen. FOTO: UNICEFVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sigbjørn Ljung (31) har de siste to åra jobbet i Liberia for UNICEF. I motsetning til flere andre fortsatte han å jobbe i landet også etter at det brøt ut ebola der i april i år.

I dag gikk verdens helseorganisasjon (WHO) ut og erklærte ebola-utbruddet i Vest-Afrika som en internasjonal helsekatastrofe. Rundt 1000 mennesker er bekreftet døde av viruset, og utbruddet blir beskrevet som det verste noensinne.

- Det er blitt erklært unntakstilstand i Liberia nå. Situasjonen er veldig alvorlig, og viruset bare sprer seg videre, fordi folk ikke tror på ebola. De siste ukene har antall smittede fordoblet seg, sier Sigbjørn Ljung til Dagbladet.

Flyktet hjem Den viktigste jobben til hjelpearbeidere i Liberia har de siste månedene derfor vært å informere godt om viruset, mener han - for mangel på kunnskap er hovedårsaken til at man ikke får kontroll på smitten.

- Folk tror ebola kan være noe presidenten har funnet på, eller noe USA eller Vesten har kommet med. Mange tror de kan bli beskyttet av amuletter, klær og healing, og at ebola bare rammer ikke-troende. Folk har ikke riktig informasjon, og tror ikke på informasjonen de får. Derfor sprer viruset seg, sier Ljung, som tidligere denne uka valgte å forlate Liberia.

- Var du redd for egen sikkerhet?

VIKTIG INFORMASJON: Ifølge Sigbjørn Ljung er det å spre informasjon om hva ebola er - og hvordan det smitter, den viktigste jobben hjelpearbeidere kan gjøre i Liberia nå. - Mange tror de kan bli beskyttet av amuletter, klær og healing, og at ebola bare rammer ikke-troende. Folk har ikke riktig informasjon, og tror ikke på informasjonen de får. Derfor sprer viruset seg, sier Ljung, Foto: UNICEF
VIKTIG INFORMASJON: Ifølge Sigbjørn Ljung er det å spre informasjon om hva ebola er - og hvordan det smitter, den viktigste jobben hjelpearbeidere kan gjøre i Liberia nå. - Mange tror de kan bli beskyttet av amuletter, klær og healing, og at ebola bare rammer ikke-troende. Folk har ikke riktig informasjon, og tror ikke på informasjonen de får. Derfor sprer viruset seg, sier Ljung, Foto: UNICEF Vis mer

- Nei, men jeg var redd for å ikke komme meg ut av landet, fordi de fleste flyselskapene har sluttet å fly. Jeg vet hvordan man blir smittet, og vet jeg ikke er smittet. Dersom jeg hadde kommet i en ulykke eller hadde fått malaria eller noe, hadde det imidlertid vært skremmende, fordi sykehusene er redde for å ta inn folk med ebola-lignende symptomer, sier 31-åringen.

Dør av andre sykdommer Ifølge ham er det mange som dør av andre sykdommer fordi de ikke får hjelp.  

- Sykehusene har ikke kapasitet og er med god grunn redde for å bli smittet. De tør ikke ta inn folk, så nå dør mange av helt andre sykdommer, sier Ljung, som har jobbet med helse og utdanning i Liberia - blant annet med undervisning av helsearbeidere.

- Sykehusene mangler dessuten det utstyret de trenger, sier han.

Ifølge Ljung har programmene han har vært ansvarlig for i Liberia stoppet opp, ettersom presidenten har bestemt at det ikke er lov til å møtes i store grupper den neste måneden. 

- Trenger hjelp Ifølge Ljung er det viktig at så mange som mulig nå bidrar til å hjelpe mennensker som bor i de ebola-utsatte områdene.

- Det som det er mest behov for i Liberia er informasjon og helsehjelp. Og de to organisasjonene som er størst på det er er UNICEF og Leger Uten Grenser, sier han.

- Liberia er et lutfattig land. Over halvparten av befolkningen lever under ekstrem fattigdom, og kvaliteten på utdanning og helsetilbud er forferdelig dårlig. Bare 36 prosent av barna kommer inn på barneskole og bare 11 prosent kommer inn videregående skole. At landet nå er i unntakstilstand betyr at ingen skoler vil starte før om minimum 90 dager - som igjen forverrer situasjonen ytterligere. Denne epidemien rammer landet på veldig mange måter, sier Ljung.

Han beskriver de to åra han har hatt i Liberia som fantastiske, og sier at han reiste tilbake til Norge med tungt hjerte i starten av uka.

- Det er trist å dra fra landet in den situasjonen det er i nå. Mange er er livredde, sier han.

Eksperimentell behandling Ebola-viruset har en svært høy smitteevne og smitter gjennom direkte kontakt med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra smittede personer. Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen og dødeligheten er svært høy. Ebola forårsaker høy feber, svekket nyre- og leverfunksjon og i noen tilfeller indre og ytre blødninger.

SMITTET: Helsearbeidere løfter en ebola-smittet spansk prest inn i en ambulanse i Madrid i går, torsdag. Nesten 1000 mennesker har mistet livet etter å ha blitt smittet av viruset, og WHO går i dag ut og erklærer utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Foto: Ministry of Defence/Reuters/Scanpix
SMITTET: Helsearbeidere løfter en ebola-smittet spansk prest inn i en ambulanse i Madrid i går, torsdag. Nesten 1000 mennesker har mistet livet etter å ha blitt smittet av viruset, og WHO går i dag ut og erklærer utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Foto: Ministry of Defence/Reuters/Scanpix Vis mer

Dødsraten for den nåværende epidemien er på rundt 60 prosent, ifølge eksperter. Standard behandling for sykdommen er å gi livsoppholdende pleie.

WHO oppga i går at de tidlige neste uke vil innkalle et panel av medisinske eksperter for å undersøke bruken av eksperimentell behandling av viruset.

Liten risiko i Norge Folkehelseinstituttet mener risikoen for ebola-smitte til Norge er lav. Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og følger opp Verdens helseorganisasjons vurderinger og råd.

- Det er aldri rapport ebolatilfeller hos reisende til eller fra Norge, og det er liten risiko for at viruset vil komme til Norge også i dette utbruddet, skriver de på sine nettsider.

INTERNASJONAL KATASTROFE: Under en pressekonferanse i dag uttalte Margaret Chan ved Verdens helseorganisasjon at man nå anser ebola-utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Nesten 1000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av viruset. Foto: Alain Grosclaude/AP/Scanpix
INTERNASJONAL KATASTROFE: Under en pressekonferanse i dag uttalte Margaret Chan ved Verdens helseorganisasjon at man nå anser ebola-utbruddet som en internasjonal helsekatastrofe. Nesten 1000 mennesker er døde etter å ha blitt smittet av viruset. Foto: Alain Grosclaude/AP/Scanpix Vis mer