- Viruset sprer seg til Europa

Trekkfuglene kan bære fugleviruset til Europa og Nord-Amerika neste vår, hevder russiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En russisk veterinær, Jevgenij Nepoklonov fra jordbruksdepartementet, sa på en pressekonferanse i Moskva i går at fugleviruset nå er i ferd med å spre seg over hele verden.

Han hevdet, ifølge nyhetsbyrået AP, at de samme trekkfuglene som hadde brakt viruset til Russland, kunne spre det videre til Europa og Nord-Amerika.

Vil slakte ville fugler

Nepoklonov oppfordret internasjonale finansinstitusjoner, som Verdensbanken, til å finansiere en masseslakt av ville fugler i Sørøst-Asia og Sør-Afrika for å få stoppet spredningen av viruset.

Fugleviruset (H5N1) ble i sommer for første gang oppdaget i både Russland og Kasakhstan. I Russland spredte det seg raskt fra Sibir til seks andre provinser. Til nå har viruset drept 11 000 fugler i Russland mens 127 000 andre fugler er slakter der for å hindre ytterligere spredning.

Nederland har nå bestemt at fem millioner høner, ender, gjess, kalkuner og andre fugler ikke lenger får oppholde seg utendørs. Tiltaket ble satt i verk i går for å hindre spredning av viruset fra Russland til Nederland. Storbritannia har ingen planer om å gjøre det samme, slo den britiske regjeringen fast i går.

Mennesker smittet

Fugleinfluensaen, som brøt ut i Asia for to år siden, har vist seg å være svært vanskelig å stoppe. Til nå har ikke mindre enn 150 millioner fugler dødd av sykdommen eller blitt slaktet i Asia.

I Vietnam, Kambodsja, Thailand og Indonesia har også mennesker blitt smittet av sykdommen. Og selv om det er satt i gang omfattende tiltak, fortsetter sykdommen å spre seg. Nå har viruset klart å komme seg ut av Asia.

Verdens helseorganisasjon (WHO) slår fast at forskerne fortsatt vet for lite om hvordan trekkfuglene sprer viruset. Men WHO anbefaler ikke at masseslakting av villfugler settes i gang fordi et slikt tiltak rett og slett neppe lar seg gjennomføre i praksis. Ifølge WHO er det sjelden at trekkfuglene selv dør av fugleinfluensa. Men seinest i april i år ble det funnet over 6000 døde villfugler ved en innsjø i Kina. Alle var døde av fugleinfluensa.

BRENNES: Døde kyllinger ble i går brent i den sibirske landsbyen Oktyabrskoje. De var smittet av fugleinfluensa.