Corona i India

- Viruset «svelger» folk

Covid-19-smitten er helt ute av kontroll i India, et land med 1,4 milliarder innbyggere. Nå frykter flere at de snart går tom for ledige gravplasser.

MASSEKREMASJON: Her brennes mennesker som har dødd med corona i New Delhi denne uka. Danish Siddiqui / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +316
innlagt110 +4
døde 757
påvist smittet 158 000 000+786.5K
døde 3 280 000 +13.2K
Se mer

Ifølge nyhetsbyrået AP ble det registrert 349 691 nye smittede søndag.

Til sammen 16,9 millioner er smittet, og ca. 192 000 er registrert døde med corona. Søndag var antallet døde siste døgn hele 2757.

Det antas imidlertid at de reelle indiske tallene kan være høyere enn det som rapporteres.

- Snart tomt

Helsevesenet i India er under hardt press. Mange sykehus er overbelastet og sliter med mangel på oksygen. Situasjonen er spesielt kritisk i hovedstaden New Delhi, en gigantby med 20 millioner innbyggere.

I New Delhi er det snart tomt for gravplasser, og i byen Bhopal kremerte de opp mot 110 mennesker søndag, ifølge nyhetsbyrået.

- Viruset svelger innbyggerne i byen vår som et monster, sa Mamtesh Sharma, en ansatt ved gravplassen i Bhopal.

Det økende dødstallet har tvunget de ansatte ved gravplassene og krematoriene til å droppe de tradisjonsrike, hinduistiske seremoniene og dødsritualene.

- Vi brenner bare kroppene når de kommer. Det er som om vi er midt i en krig, sa Sharma.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Brenner i parker

Sjef ved New Delhis største muslimske kirkegård, der 1000 mennesker har blitt gravlagt siden pandemiens start, opplyser at flere lik kommer nå enn i fjor.

- Jeg frykter at vi kommer til å gå tom for plass veldig snart, sier han til nyhetsbyrået.

Noen steder må også lik brennes i parker, ettersom krematoriene har sprengt kapasitet. En såkalt dobbeltmutasjon, kalt India-viruset, er nå trolig dominerende i landet.

- Skremt

Flere land har nå lovet hjelp til coronarammede India. Både EU, USA og Storbritannia er i ferd med å sende oksygen og medisinsk utstyr, skriver NTB.

- Skremt av smittesituasjonen i India. Vi står klar til å hjelpe, skriver von der Leyen på Twitter søndag.

- EU samler ressurser for å svare raskt på Indias forespørsel om hjelp, via EUs ordning for sivil beredskap, skriver von der Leyen.

Ordningen er etablert for å hjelpe EU-landene til å samkjøre hjelpen i krisesituasjoner. EU-kommissæren for humanitær hjelp, Janez Lenarcic, sier koordinering av oksygenforsyninger og medisinsk bistand fra medlemslandene allerede er i gang.

Tysklands statsminister Angela Merkel har tidligere sagt at Tyskland var i ferd med å forberede nødhjelp til India. Forsvarsdepartementet i Berlin undersøker blant annet muligheten for å skaffe til veie en mobil oksygengenerator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer