Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Virusfaste passasjerer får forlate cruiseskip

Kambodsja tar imot passasjerene.

FIKK GÅ I LAND: Kambodsjas statsminister Hun Sen delte ut blomster til passasjerer som fikk forlate cruiseskipet Westerdam. Foto: TANG CHHIN Sothy / AFP / NTB scanpix
FIKK GÅ I LAND: Kambodsjas statsminister Hun Sen delte ut blomster til passasjerer som fikk forlate cruiseskipet Westerdam. Foto: TANG CHHIN Sothy / AFP / NTB scanpix Vis mer

Hundrevis av passasjerer om bord et cruiseskip som fikk legge til land i Kambodsja etter å ha blitt avvist av flere land, fikk endelig gå i land.

Tok i mot skip

Kambodsja gikk med på å ta imot skipet Westerdam etter at Thailand, Japan, Taiwan og Filippinene nektet skipet å anløpe på grunn av frykt for virussmitte om bord.

Westerdam ble nektet anløp selv om selskapet Holland America Line sa at det ikke var noen tilfeller av covid-19-virus om bord blant de 1.455 passasjerene og mannskapet på 802.

Passasjerene jublet da de gikk i land og fikk blomster av statsminister Hun Sen, skriver Reuters.

414 av dem flyr til hovedstaden Phnom Penh fredag og videre til sine endelige reisemål.

Om lag 20 passasjerer meldte om magesmerter eller feber, men ingen skal ha fått påvist covid-19-viruset.

Til sammen 1484 personer har til nå dødd på grunn av coronaviruset. Fredag ble det opplyst om 121 nye dødsfall.

På et cruiseskip som ligger for anker utenfor kysten av Japan, er det registrert 218 smittetilfeller.

254 døde på ett døgn

Skipet Westerdam begynte seilasen i Singapore forrige måned, og det siste anløpet var i Hongkong, der 51 tilfeller av coronaviruset og ett dødsfall er bekreftet.

Torsdag steg antall coronasmittede kraftig da myndighetene endret måten de diagnostiserer smittede på.

Kina begynte da å bruke en mye bredere definisjon for å diagnostisere de smittede, noe som forklarer økningen. Myndighetene ble konfrontert med så mange personer med symptomer - og mange på testutstyr - at de måtte endre måten diagnosen ble stilt på.

Da ble det registrert 254 døde på et døgn, men fredag falt tallet igjen i den hardt rammede Hubei-provinsen.

Ifølge CNN skal 65 000 mennesker være smittet på verdensbasis.

BORTE I APRIL: USAs president Donald Trump fortalte mandag kveld at «folk tror» at coronaviruset vil forsvinne i april på grunn av «varmen». Video: Ap / NTB Scanpix Vis mer

Vaksine først om 18 måneder

Tidligere denne uka ble navnet på det fryktede viruset klart:

Covid-19. Det var Verdens helseorganisasjon (WHO) som døpte viruset.

WHO forklarer at «co» står for «corona», «vi» for «virus» og «d» for «disease» - sykdom. Samme dag opplyste WHO om at en vaksine kan bli klar først om 18 måneder.

- Så vi er nødt til å gjøre alt vi kan i dag med våpnene som er tilgjengelige, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Selv om det drøyer før vaksinen kan tas i bruk, mener han det er mulig å stanse spredningen av viruset.

- Hvis vi investerer nå, har vi en realistisk sjanse til å stoppe utbruddet, understreket han under en pressekonferanse i Genève tirsdag.

Viruset har blitt oppdaget i mange land, blant annet Japan, Singapore, Australia, Spania, Sverige og USA. I Norge er så langt 58 personer blitt testet for den nye sykdommen, men ingen av disse viste seg å være smittet.