Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Virusfrykt på flyet

Nylig fikk kongressrepresentant Matt Gaetz beskjed om at han hadde vært i kontakt med en person som er bekreftet smittet med coronaviruset. Beskjeden fikk Gaetz samtidig som han fløy med president Donald Trump.

FLØY MED TRUMP: Kongressrepresntant Matt Gaetz på vei om bord i Air Force One for å fly sammen med USAs president. Foto: NTB Scanpix
FLØY MED TRUMP: Kongressrepresntant Matt Gaetz på vei om bord i Air Force One for å fly sammen med USAs president. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Mandag bekreftet to kongressrepresentanter at de befinner seg i selvpålagt karantene etter å ha vært i kontakt med en person som er bekreftet smittet med coronaviruset.

Etter å ha vært i kontakt med den smittede personen, har begge også vært i kontakt med president Donald Trump.

Det var i slutten av februar at de republikanske kongressrepresentantene Matt Gaetz og Doug Collins var i kontakt med en person på den konservative konferansen CPAC i Maryland, bekrefter de hver for seg på Twitter.

TV-bilder viser hvordan Trump og Collins håndhilste på rullebanen da Trump landet i Atlanta fredag. Gaetz fløy sammen med Trump på Air Force One fra Florida til Washington D.C., skriver The Guardian.

Virusfrykt på flyet

I et intervju med New York Times, forteller Gaetz at han ble varslet om at han hadde vært i kontakt med den smittede samtidig som han satt på flyet Air Force One sammen med Donald Trump.

Deretter skal han ha bedt om å bli adskilt fra de andre passasjerene.

- Jeg ble fulgt til et rom på Air Force One, hvor jeg gikk inn alene, sier Gaetz og opplyser at han ble værende på rommet resten av flyturen.

Da flyet landet, skal presidenten ha bedt Gaetz om å komme fram i flyet igjen.

- Han spurte om jeg måtte bli rullet inn i sølvpapir. Jeg fortalte ham at jeg var villig til å hoppe fra flyet uten fallskjerm, dersom det var nødvendig.

Både Gaetz og Collins opplyser at de ikke har opplevd symptomer på smitte. Begge befinner seg imidlertid i selvpålagt karantene, samt at Gaetz har blitt testet for coronaviruset og venter svar i løpet av det kommende døgnet.

HÅNDHILSTE: USAs president håndhilser på kongressrepresentant Doug Collins i Georgia fredag. Nå er Collins i selvpålagt coronakarantene. Foto: AP Photo/Alex Brandon
HÅNDHILSTE: USAs president håndhilser på kongressrepresentant Doug Collins i Georgia fredag. Nå er Collins i selvpålagt coronakarantene. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer

Stabssjef i karantene

I tillegg har Trumps påtroppende stabssjef, Mark Meadows, satt seg i selvpålagt karantene, melder Washington Post.

- Han kan ha kommet i kontakt med en person som deltok på CPAC-konferansen, sier en talsperson for Meadows, Ben Williamson, til avisa.

Meadows har testet negativt for coronaviruset og skal ikke ha noen symptomer, men han forblir hjemme i en selvpålagt karantene fram til onsdag.

Meadows ble utnevnt til Trumps stabssjef fredag kveld og tar over etter Mick Mulvaney. Det er ikke klart om Meadows har vært i fysisk kontakt med Trump siden den konservative CPAC-konferansen i forrige måned.

I KARANTENE: Donald Trumps påtroppende stabssjef, Mark Meadows, kan ha vært i kontakt med en coronasmittet. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File
I KARANTENE: Donald Trumps påtroppende stabssjef, Mark Meadows, kan ha vært i kontakt med en coronasmittet. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File Vis mer

Svarte ikke

Mandag kveld ønsket ikke president Trump å svare på spørsmål om hvorvidt han selv var blitt testet for coronavirus. I stedet forlot han seansen og overlot talerstolen til visepresident Mike Pence.

- Jeg vet rett og slett ikke hva legen i Det hvite hus har anbefalt for presidenten. Vi vil fortelle dere mer om det i kveld, sa han mandag kveld lokal tid.

Tirsdag formiddag opplyser Det hvite hus overfor Reuters at presidenten ikke har blitt testet for coronaviruset.

VARSLER TILTAK: Trump vil hjelpe amerikanske selskaper som er blitt økonomisk berørt av corona-krisen. Video: AP Vis mer

Gassmaske

Både Gaetz og Collins er to av Trumps mest lojale støttespillere i Kongressen.

Gaetz skapte mye oppstandelse da han i forrige uke gjorde narr av det han mener er hysteri rundt corona-utbruddet. Det gjorde han ved å stille i Kongressen iført en gassmaske. Siden har Gaetz også opplevd at en person i hjemdistriktet hans har dødd av viruset.

Verken Gaetz eller Collins har foreløpig vist noen symptomer på viruset. Fra før er også den republikanske senatoren Ted Cruz i en selvpålagt karantene.

- Selv om kongressrepresentanten ikke opplever noen symptomer, har han blitt testet i dag og forventer å få resultatene snart, står det på Gaetz Twitter-konto.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!