Virusmutant herjer: - En skrekkfilm

Den brasilianske byen Manaus kjemper en hard kamp mot Brasil-mutanten.

MASSEGRAVER: Manaus var hardt rammet av viruset i april og mail. Så slo en ny mutant til. Foto: Marcio James / AFP / NTB
MASSEGRAVER: Manaus var hardt rammet av viruset i april og mail. Så slo en ny mutant til. Foto: Marcio James / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brasil er blant landene som har vært hardest rammet av coronapandemien. Den første bølgen i april førte til fulle sykehus og massegraver.

Så slo viruset til igjen.

Denne gangen hadde det mutert. P.1-varianten, eller Brasil-viruset, er trolig mer smittsomt og kanskje også mer dødelig.

Uildéia Galvão er sykehusleder ved et sykehus i Amazonas' hovedstad, Manaus. Ved første bølge tok det ti dager før kapasiteten på sykehuset var nådd bristepunktet.

Nå, i januar, tok det 24 timer, forteller han til Washington Post.

Det ble raskt tomt for oksygen, og pasienter ble kvalt til døde. Flere har dødd hjemme, fordi de ikke fikk plass på sykehus.

- Ser død hver dag

Forskerne tror P.1-varianten har sirkulert i Brasil siden desember. Den er nå den dominante virustypen i Manaus.

Mutanten er påvist i flere land. Det første tilfellet av Brasil-mutanten ble oppdaget i USA mandag.

- Det som har blitt sagt tidligere, om at denne typen er mer smittsom, men ikke mer dødelig, er ikke det vi ser i Manaus. Det er ikke en følelse, men fakta, sier epidemiolog Noaldo Lucena til Washington Post.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.