Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Virusmysteriet

Fugleviruset kan spre seg mennesker imellom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå slått fast at en far ble smittet av sin sønn i Kina. Omtrent samtidig ble smitten spredt i en familie i Pakistan. Fire ble smittet. To døde, bekrefter Verdens helseorganisasjon, WHO.

I Indonesia for to år siden ble en familie på sju smittet av sykdommen. Seks av dem døde. Også her smittet medlemmer i den samme familien hverandre. Smitte mellom mennesker har tidligere også skjedd i Kambodsja, Vietnam og i Thailand, skriver nyhetsbyrået AP.

Det samme synes å skje hver gang. Et medlem av familien smittes av syk fugl. Så overføres sykdommen fra vedkommende til andre i familien. Men ikke til alle i familien. Og smitten stopper der. Andre i familiens omgivelser blir ikke smittet. Konklusjonen er, selv etter dette, at fugleinfluensaen fortsatt er en sykdom som hovedsakelig rammer fugler. I de snart seks åra hvor viruset har herjet over hele verden, er det ikke mer enn 378 mennesker som er smittet av sykdommen. Men det har tatt knekken på flere hundre millioner fugler.

Smitte mellom mennesker har til nå bare funnet sted i asiatiske land, som alle har det til felles at det i hverdagen der er tett kontakt mellom folk og kyllinger. Faktisk er det slik at i alle land hvor mennesker er blitt smittet, så er det en slik kontakt mellom menneske og fugl. I de aller, aller fleste tilfellene er det fugl, særlig kyllinger og ender, som er smittekilden. Ingen mennesker er til nå smittet i Europa eller i Amerika.

Her i Norge er fugleinfluensaen nesten helt borte fra media. Viruset er ikke registrert her i landet, selv om det er kommet til mange andre land i Europa. Men det er på ingen måte borte fra verden. Nylig dukket det opp i Sveits og Storbritannia. I Sør-Korea er det oppdaget i fire ulike steder etter at det hadde holdt seg borte fra landet i over ett år. India har nettopp slaktet millioner av fugler for å få stoppet spredning av viruset, men har ikke klart det. Sist mandag ble det meldt nok et utbrudd av fugleinfluensa i en indisk kyllingfarm.

Nylig døde en mann av sykdommen i Egypt. Til nå har fugleinfluensa drept 21 mennesker i dette landet. Bare to av dem har vært menn, resten har vært kvinner og barn. I Egypt er det kvinner og barn som steller med kyllingene. Noe som nok en gang understreker at det er kontakten mellom mennesker og syke fugler som er farligst.

FN har varslet at verden står på terskelen til en ny pandemi, en influensaepidemi som vil spre seg over hele verden. Fugleviruset, H5N1, kan bli kilden til en slik pandemi, og da kan millioner av mennesker miste livet. Men det forutsetter at viruset beholder sin voldsomme dødelighet og sin evne til å spre seg raskt.

Det er åpenbart allerede i stand til å spre seg mennesker imellom. Men foreløpig bare på en begrenset måte. Det kan endre seg og bli i stand til å spre seg raskere. Men da blir det samtidig kanskje mye mindre farlig. Hva som blir resultatet til slutt kan ingen, ikke engang ekspertene, si med sikkerhet. Trusselen fra pandemien er verken blitt større eller mindre.

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media