Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

«Virusrebeller» hoster på eldre

Over hele verden trosser «virusrebeller» myndighetenes helseråd. I Tyskland har ungdommer hostet på eldre etter «coronafester».

SLITER: Politiet i Benidorm sliter med å få turistene til å følge Spanias restriksjoner for å hindre smitte av coronaviruset. Bilder fra AP. Vis mer

Mens verdens myndigheter innfører stadig strengere tiltak for å bekjempe den globale coronapandemien, er det noen som nekter å innrette seg etter myndighetenes helseråd.

Disse blir nå kalt «virusrebeller» av nyhetsbyrået Associated Press (AP), som i en større reportasje har omtalt en lang rekke eksempler fra over hele verden.

Eksemplene inkluderer ungdommer fra Tyskland som organiserer «coronafester», strandløver i Frankrike, surfere i Australia og collegestudenter i USA.

13 000 dødsfall

Søndag ettermiddag var det registrert i underkant av 320 000 tilfeller av coronasmitte over hele verden.

I alt har over 13 000 personer mistet livet.

I Norge offentliggjorde Folkehelseinstituttet (FHI) nye tall søndag som viser at 2132 personer er bekreftet smittet av viruset her til lands. Sju personer har mistet livet.

For mange kan viruset være relativt ufarlig. For sårbare, som for eksempel eldre og kronisk syke, kan sykdommen i verste fall få et dødelig utfall.

Viruset er mer smittsomt enn for eksempel influensa, og nettopp derfor har myndigheter over hele verden bedt sine befolkninger om å unngå unødvendig kontakt med andre mennesker.

Som følge er hele land i karantene, og så godt som alle offentlige arrangementer er avlyst.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

– Hoster på eldre

I den tyske delstaten Bayern har særlig de unge bemerket seg som «virusrebeller», ifølge AP.

Markus Söder, Bayerns såkalte ministerpresident, slo alarm denne uka.

– Det avholdes fremdeles «coronafester». Det er unge mennesker som hoster på eldre mennesker og roper «corona» for moro skyld, og framfor alt er det et utrolig antall grupper som fremdeles samles, sa Söder.

I deler av Bayern ble det torsdag innført portforbud. Flere områder kan fort bli innlemmet i portforbudet med mindre delstatsmyndighetene sporer en holdningsendring i befolkningen, ifølge Söder.

– Hvis ikke mange nok legger begrensninger på seg selv frivillig, vil det eneste instrumentet som gjenstår være et portforbud over hele Bayern, sa Söder torsdag, ifølge Al Jazeera.

I Tyskland var det søndag bekreftet 22 364 tilfeller av coronasmitte i landet, og registrert 84 coronadødsfall, ifølge NTB.

DRAR PÅ SKIFERIE: Flere svensker trosser faren for coronasmitte, og reiser på skiferie. Video: Expressen Vis mer

Refser rebellene

I Frankrike er det i praksis innført portforbud, og du får bare bevege deg ute for å gjennomføre strengt nødvendige oppgaver, for eksempel å dra i matbutikken.

Ikke alle har innrettet seg etter dette.

Fredag sendte franske myndigheter sikkerhetsstyrker til togstasjoner for å hindre at franskmenn reiste til sine fritidsboliger eller til stranda og potensielt spredte viruset videre.

– Noen anser seg selv for å være helter når de bryter reglene. Vel, nei. Du er en imbesil, og du er spesielt en fare for deg selv, sa Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner tidligere i uka om dem som med viten og vilje brøt portforbudet, ifølge AP.

I Frankrike var 14 459 bekreftet smittet søndag, og 562 personer har mistet livet, ifølge NTB.

FORTVILT: Intensivsykepleier Dawn Billbrough kommer med en klar beskjed til folket. Video: Dawn Billbrough via Storyful Vis mer

Luftet geita

Spania er det landet i Europa som etter Italia er hardest rammet av coronaviruset, målt etter dødstall.

Også i dette landet er det innført et portforbud, men noen velger fremdeles å trosse forbudet.

Det nasjonale spanske politiet har derfor begynt å bruke helikopter for å overvåke hvorvidt portforbudet blir overholdt.

Hvis helikoptrene oppdager en folkemengde, blir politipatruljer sendt til det aktuelle stedet for å bryte folkemengden opp, ifølge AP.

De har også tatt til sosiale medier for å konkretisere og eksemplifisere hva slags oppførsel som ikke er greit. Det katalanske politiet publiserte torsdag et anonymisert bilde av en mann som gikk tur med ei geit.

Det er gjort unntak fra portforbudet for å gå tur med hunder, men som det katalanske politiet presiserer i Twitter-meldingen.

– Verken kanarifugler, griser eller geiter som denne observert i Palafrugell er unnskyldninger for å gå ut og bryte portforbudet, skriver politiet.

I Spania var det søndag ettermiddag bekreftet 28 572 tilfeller av coronasmitte, og registrert 1720 dødsfall, ifølge NTB.

PROVOSERT: Sofie Frost går i strupen på alle som ikke tar coronapandemien på alvor - på sin egen 30-årsdag. Video: Sofie Frost. Foto: Helene Skogland. Teksting: Peder Gåre Opstad. Vis mer

«Spring break»

Samtidig som én av fem amerikanere nå er blitt beordret til å holde seg hjemme, har collegestudenter over hele landet i disse dager «spring break» – vårferie.

Ei tid for reising til varmere strøk, og festing.

Et yndet reisemål for studentene er Florida, som denne uka stengte alle statlige strender.

SOSIAL DISTANSERING: Mange college-studenter tok til strendene tross helsemyndighetenes advarsler under «spring break»-feiringer denne uka. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
SOSIAL DISTANSERING: Mange college-studenter tok til strendene tross helsemyndighetenes advarsler under «spring break»-feiringer denne uka. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Det har mange collegestudenter ikke brydd seg nevneverdig om.

Bilder tatt tidligere i uka viser regelrett trengsel på visse strender i Florida, og alt annet enn sosial distansering.

Andre strender er regelrett folketomme, for eksempel verdenskjente Miami Beach, hvor politiet har hatt et synlig nærvær. Bilder fra stedet viser også politiet som oppsøker personer på stranda og ber dem om å forlate området.

I USA er over 26 900 personer bekreftet coronasmittet søndag ettermiddag, og minst 348 personer har mistet livet som følge av sykdommen viruset forårsaker, ifølge NTB.

Hele Norges coronakart