- Vis at du mener alvor, Busch!

TRONDHEIM (Dagbladet): Advokat Venil K. Thiis ber riksadvokaten bruke Baidoo-saken i Trondheim til å sette et eksempel i forhold til praktiseringen av rasismeparagrafen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her ligger det en sak på riksadvokatens bord som veldig klart berører den siste tids rasismedebatt. Nå kan han vise at han mener alvor med sitt rundskriv til statsadvokatene, sier Thiis til Dagbladet.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har etter Holmlia-drapet skjerpet praksisen på dette området. I et brev som nylig ble sendt ut, ber han statsadvokatene prioritere saker med rasisme, og ved tilsyn i de ulike politidistrikt ha spesiell oppmerksomhet mot hvordan rasismesaker håndteres.

Venil K. Thiis mener at Baidoo-saken gir riksadvokaten en mulighet til selv å markere hvor han står i forhold til bruken av rasismeparagrafen.

- Det er meget prisverdig at riksadvokaten har gått ut og sagt at han vil ha en endring, men da må han vise at han tør sette et eksempel, ikke minst når det gjelder hans egen etats måte å opptre på overfor innvandrere.

«Svarte faen»

Det er over ett år siden den ghanesiske vaskehjelpen Sophia Baidoo (21) kom for å vaske Sparebank1s lokaler på Heimdal i Trondheim. Alarmen ble utløst ved en feiltakelse. Baidoo ble kalt «svarte faen» av politiet, lagt i håndjern og satt på glattcelle.

Baidoo-saken

  • Sophia Baidoo, opprinnelig fra Ghana, holdt på med å vaske Sparebank1s filial på Heimdal i Trondheim 12. oktober 1999, da en av bankens ansatte aktiviserte alarmen idet vedkommende forlot jobben.
  • Tre politibetjenter kom til stedet. Den unge innvandrerkvinnen skal ha blitt kalt «svarte faen», lagt i håndjern og utsatt for politimakt, selv om politibetjentene hadde fått bekreftet kvinnens identitet ved å ringe hennes sjef.
  • Baidoo anmeldte politimannen for politivold, politimannen anmeldte Baidoo for vold mot offentlig tjenestemann.
  • Begge sakene ble henlagt av statsadvokaten. Henleggelsene ble påklaget til Riksadvokaten.

Politimannen anmeldte vaskehjelpen for vold mot offentlig tjenestemann. Baidoo anmeldte politimannen for vold, rasisme og grov uforstand i tjenesten.

Statsadvokat Helge J. Kaasbøll i Trondheim henla begge sakene, til tross for at han mener politimannen opptrådte «klart kritikkverdig» og «krenkende». Kaasbøll legger til grunn at politimannen sa «svarte faen», men konkluderer med at uttalelsen ikke var ment rasistisk.

- Sophia Baidoo oppfattet med god grunn det politimannen sa som rasistisk, men bråket startet med at man stilte spørsmål ved hennes rett til å være i Norge. Hele politiets håndteringen av denne saken preges av fremmedfiendtlighet, sier Venil K. Thiis.

Henleggelsen av de to anmeldelsene er anket inn for Riksadvokaten.

Saksbehandler i Baidoo-saken hos Riksadvokaten, statsadvokat Anne Grøstad, var ikke tilgjengelig for kommentar i går.

<B>PÅ RIKSADVOKATENS BORD:</B> Advokat Venil K. Thiis mener politiet i Trondheim handlet rasistisk ved pågripelsen av den ghanesiske vaskehjelpen Sophia Baidoo. Nå ligger saken hos Riksadvokaten.