Vis kort, Myklebust!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Generaldirektør Egil Myklebust er alvorlig bekymret for norsk økonomi. Det eneste som kan redde oss er at politikerne strammer inn så fort som mulig. Ellers vil vi vikle oss inn i en inflasjonsspiral og stadig høyere renter. Dette sier han i et intervju med Dagens Næringsliv i går.
  • Når en av de viktigste og mest seriøse aktørene i norsk næringsliv kommer med slike advarsler, er det all grunn til å ta ham alvorlig. Med unntak av Fremskrittspartiet er det da også bred politisk enighet om at statsbudsjettet til høsten må senke temperaturen i økonomien. Men der stopper enigheten. Når det blir spørsmål om hvordan innstrammingene skal skje, spriker oppfatningene i alle retninger. Det så vi allerede under vårens behandling av det reviderte nasjonalbudsjettet. Høyre og Fremskrittspartiet vil i prinsippet kutte i de offentlige utgiftene. Arbeiderpartiet ønsker nå å øke skatter og avgifter igjen, med hovedvekt på å belaste næringslivet, de rike og høytlønte. Regjeringen vil gjøre begge deler, men i mindre porsjoner. Dermed kan vi risikere at det ikke blir flertall for noen innstramminger til høsten heller. Da kan Myklebusts dystre spådommer slå til.
  • Men heller ikke Myklebust og andre av hans likesinnede kommer med konkrete forslag om hvordan de mener innstrammingene bør skje. Det er ikke vanskelig å gjette at de ønsker kutt i utgiftene. Men da må de også ta belastningen med å foreslå det, og fortelle hvilke budsjettposter de vil angripe. Såpass til samfunnsansvar bør de vise. Det er altfor lettvint å bare skyve dette over til politikernes bord, slik også NHO gjør. Grunnen er trolig at statsbudsjettet er fullt av utgifter til næringslivet også, både som direkte bevilgninger og som indirekte støtte i form av avgifts- og skattefritak. Dette vet Myklebust og Norsk Hydro mer om enn de fleste andre. Her er det store summer å spare for staten. Men det vil skape rabalder i næringslivet. Vil Myklebust frede alle disse postene, men gyve løs på de andre? Vi skal med glede publisere hans kutt-liste.