Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vis oss hærverket

Oslo Sporveier og politiet vil ikke at du skal få se hvordan ungdommer gjør sporveis-hærverk for 40 millioner kroner i året. Miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen vil vise folk de smadrede vognene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis folk får se hva slags ødeleggelser en liten gruppe ungdommer bedriver, kan vi kanskje mobilisere kamplysten. Privatpersoner, det offentlige og næringslivet må sammen bekjempe tagging og trashing, sier Agerbak-Jensen.

Hun har med forskrekkelse lest i Dagbladet om USA-fenomenet «trashing» som har nådd Stockholm og Oslo i sommer. I Stockholm er 28 vogner smadret siden mai. I Oslo har 83 vogner i år vært utsatt for så alvorlige angrep at de er blitt tatt ut av trafikk. Vognene blir holdt skjult for pressen av Oslo Sporveier som ikke ønsker å gi taggerne og trasherne publisitet.

- Når pressen skriver om tagging og hærverk, blir problemene større. Disse ungdommene ønsker å vise fram logoene sine til flest mulig. Derfor vil vi ikke ha skadeverket i avisen eller på tv, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier.

Dagsrevyen ønsket torsdag å følge opp Dagbladets trashing-sak, men sporveiene hadde ingen ødelagt vogn å vise fram. I Sverige lar sporveiene pressen fotografere, men ber om at taggernes logoer ikke får en framtredende plass.

- Det er en fornuftig løsning. Da får folk se hvor store ødeleggelser ungdommene lager, samtidig som vi ikke gir taggerne den eksponeringen de ønsker, sier Agerbak-Jensen.

Selv om Oslo Sporveier har kjørt en knallhard hysj-strategi i årevis, forsvinner ikke tagginga. Rydmark håper medieoppmerksomheten den siste måneden fører til at politikerne endelig våkner og tar fatt i problemet. Byrådet vil til uka presentere en ny og drastisk handlingsplan mot tagging og trashing. De skal blant annet regne ut hvor mye tagginga koster årlig.

- Jeg er ikke overrasket hvis beløpet overstiger 100 millioner kroner i Oslo, sier Agerbak-Jensen som gjerne ville brukt disse pengene på andre ting.

LOVER TAGGERNE KAMP: - Folk bør få se ødeleggelsene, og vi skal komme tagginga til livs, fastslår miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media