Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VISA «hikket» 26 000 ganger

- Ingen svindlere som har vært på ferde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske VISA-kunder er berørt av om lag 26 000 feiltransaksjoner under kortselskapets «datahikke» i begynnelsen av forrige uke.

- Problemene skyldes en komplisert teknisk feil, som vi har funnet. Jeg kan garantere at det ikke er hackere eller andre svindlere som har forsårsaket problemene, sier talsmann for VISA Europe i London, Paul Ravenscroft, til Dagbaldet.no onsdag kveld.

I går anslo VISA Europes kundeansvarlige i Norge, Christina Lind, at «noen tusen» norske kortbrukere er rammet.

- Feilen har rammet kortbrukere over hele Europa, og vi har registrert flest feil ved uttak i minibanker i Tsjekkia, Ungarn og Polen, sier Ravenscroft.

Dagbladet.no har fortalt om Sunndal-mannen Tor Erik Ebbesen, som tok ut 2000 kroner i en minibank i Esbjerg forrige mandag. Deretter «hikket» VISA ut 16 ganger 2000 kroner fra Ebbesens konto. Hans danske minibankbesøk er dermed registrert med 17 transaksjoner i feilstatistikken.

Blakke i to uker

Han har anmeldt kortgiganten for tyveri, og er i likhet med mange andre kunder på Europa-tur mektig irritert over mangel på informasjon om hva som egentlig har skjedd.

I likhet med de fleste norske kundene som ble rammet uskyldig av datafeilen, vil ikke Ebbesen ha pengene tilbake på konto før i begynnelsen av neste uke -  to uker etter at han ble «blakket».

 FLERE KORT:  Flere kort pluss nok kontanter til at du greier deg til bankens åpningstid neste dag, er ekspertenes viktigste reisetips mot å bli rammet av feil hos ett kortselskap. Foto: AP/Scanpix.
FLERE KORT: Flere kort pluss nok kontanter til at du greier deg til bankens åpningstid neste dag, er ekspertenes viktigste reisetips mot å bli rammet av feil hos ett kortselskap. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

Teller opplyser på sine hjemmesider i kveld at bankene ikke vil få avregningen fra VISA Europa for feiltransaksjonene før kommende fredag.

Løste floken selv

Unntaket er Nordea-kunder med VISA. Banken bruker ikke Teller, men holder orden på kundenes VISA-transaksjoner selv.

- Vi har så langt registrert 274 kunder hos oss med VISA debet- og kreditkort, som har blitt rammet av dette. Og vi har sørget for at alle kundene har fått fjernet feiltransaksjonene, selv om vi ikke har fått kontakt med alle. Etter at vi fikk rettet dette,  merker ikke våre VISA-kunder lenger noe til feilen, og vi kjører en sjekk på disse kontiene hvert døgn, sier informasjonsdirektør Rune Sjøhelle i Nordea til Dagbladet.no.

17 FEIL: Tor Erik Ebbesen tok ut 2000 kroner i minibanken i Esbjerg forrige mandag. Deretter forsynte VISA seg med 16 ganger 2000 kroner. Dermed teller Sunndal-mannens danske minibankbesøk 17 av ca. 26 000 feiltransaksjoner med norske VISA-kort.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media