Visa-kort misbrukt - ble borte i posten

270 VISA-kort fra VÅR bank er på avveie. Hittil er to av dem misbrukt for 18 000 kroner. En ukjent person har utgitt seg som politi og forsøkt å lure til seg kunders pinkode. Posten undersøker om ansatte kan ha stjålet kortene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag oppdaget VÅR bank at kort var på avveie, og samarbeider nå med Posten for å finne ut hva som har skjedd. 270 VISA-kort som ble sendt fra kortleverandøren som A-post er nå sperret.

- Av 500 fornyelser på VISA-kort har vi valgt å sperre 270 fordi eierne ikke har hentet pinkodene i banken. Vi følger også med på alle kortene om det skulle skje mystiske transaksjoner, sier sikkerhetssjef Ole Jørgen Eitrå i VÅR bank.
- Kortene ble postlagt til kundene. På mystisk vis har de kommet på avveie. Ennå vet vi ikke hvor mange av dem som er borte. Vi holder på med å finne det ut ved å kontakte kunder som ikke har hentet kodene.

Advarer

Banken leverer anmeldelse om misbrukene i dag. Kundene advares sterkt mot å oppgi pinkoden sin til noen.

- Tre kunder har fortalt at de har blitt oppringt av en som utgir seg for å være politimann. Vedkommende opplyser at kort er på avveie og at politiet må få pinkoden for å finne ut av sakene. Dette stemmer ikke, sier sikkerhetssjef Eitrå.

- Var det uforsvarlig av VÅR bank å ikke sende kortene som rekommandert sending?

- Misbruket blir begrenset fordi kundene må hente koden i banken, og der er identifikasjonskravene strenge. Men etter dette vurderer vi å omgjøre rutinene slik at kunden må hente både kort og kode i banken, sier Eitrå.

Posttyveri?

Sikkerhetssjef Arnfinn Nordheim i Posten sier det er sannsynlig at kortene har kommet bort i posten, og at de ikke kan utelukke noe i saken.

- Vi undersøker også om ansatte hos oss kan ha stjålet kort. Fra tid til annen skjer det posttyverier, men det er ikke et økende problem, sier Nordheim.

Informasjonssjef Jon Gangdal i Oslo politidistrikt opplyser at kort på avveie i postforsendelser ikke er et stort problem.

- Men i fjor registrerte vi en økning i kortmisbruk. Sakene dreier seg stort sett om kort som er stjålet fra enkeltpersoner. Inntrykket er at folk ikke er nøye med å oppbevare kort og kode fra hverandre, sier Gangdal.