VISA taper 10 mill. i året

STAVANGER (Dagbladet): Dagbladet betalte med VISA-kort på bar og signerte med Donald Duck og James Bond. Men ingen reagerte på navnene. VISA Norge taper om lag 10 millioner i året på svindel med falske underskrifter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet foretok en uformell test som avslører at kontrollen ved kredittkortbruk på norske bevertningssteder er elendig. Ingen sjekker om det er ditt kort du bruker. I Stavanger byttet to journalister kredittkort, spiste hver sin bedre lunsj og signerte regningene med Ernest Hemingway og Desmond Tutu.

Milliontap

Markedsdirektør i VISA Norge Tommy Berglund mener vår test viser at det er for enkelt å misbruke kort.

- Eksemplene du kommer med er morsomme, men dette er en veldig alvorlig sak. Brukerstedene må skjerpe seg, sier Berglund.

Han legger til at i så åpenbare svindelsaker som de Dagbladet har fingert, er det baren eller restauranten som må betale dersom kunden nekter.

Donald Duck skal ikke kunne handle pils med kredittkort.

Markedsdirektøren i Europay, Morten Bjerke, ser også alvorlig på det Dagbladet har avdekket, men påpeker at Norge er det landet i verden med minst kredittkortsvindel i forhold til antall brukere. Europay har ansvaret for Euro- og Master Card og omsetter for vel 12 milliarder i året.

Eget ansvar

Bankklagenemnda behandler i liten grad slike saker. Sekretariatsleder Per Fiskerud sier til Dagbladet at nemnda bare mottar 10 klager i året som dreier seg om falsk signering av kort.

Vår undersøkelse viser at mulighetene for bedrag absolutt er til stede, og Fiskerud tror det bare er et fåtall av slike saker som havner hos bankklagenemnda.

- Testen viser at de baransatte må skjerpe rutinene sine, sier Fiskerud. Men han legger til at det ikke hjelper å signere sitt eget kort med falsk underskrift for så å nekte å betale.

- Men hva hvis det er noen andre som har signert på ditt kort?

- Da er kortselskapet i utgangspunktet ansvarlig.

- Du kan altså skrive under med falsk navn og deretter nekte for at det er din signatur?

- Ja, det er en teoretisk mulighet, men da gjør du noe kriminelt og kan straffes deretter, presiserer Fiskerud.

DYR MORO: VISA taper rundt 10 millioner kroner hvert år på svindelen.
I ANDEBY: Ifølge denne kvitteringen har Donald Duck vært ute og hygget seg.